Tehnicile folosite de hackeri în 2022 ca să-ți fure datele din telefon. Cum te poți proteja

Tehnicile folosite de hackeri în 2022 ca să-ți fure datele din telefon. Cum te poți proteja
Cum te poți proteja împotriva hackerilor

Tehnologia avansează, iar odată cu ele și sistemele de securitate. Cu toate acestea, hackerii găsesc mereu metode pentru a face rost de datele noastre personale sau de cardurile bancare. Iată cum îți proteja datele de hackeri.

Cum acționează hackerii

În primul rând, ar trebuie să te gândești de două ori atunci când vrei să-ți faci public numărul de telefon în spațiul online. Hackerii pot face o mulțime de lucruri cu el. De asemenea, ar trebui să folosești parole foarte puternice și complexe, astfel încât datele tale să fie protejate în totalitate.

O modalitate des întâlnită și folosită de infractori implică contactarea furnizorului de telefonie mobilă. Hackerii îți pot fura identitatea și se pot conecta la adresa ta personala de e-mail, acolo unde majoritatea oamenilor au informații personale și de valoare.

Hackerii nu au acces direct la parola ta, însă se pot folosit de telefonul mobil pentru a o afla. Dacă au acces la e-mail, se pot conecta la mai multe conturi. De asemenea, o altă metodă prin care infractorii îți pot fura datele este prin a te apela telefonic.

Dacă ți se pare că ești victima unei astfel de infracțiuni, cel mai indicat ar fi să contactezi furnizorul de telefonia mobilă și să blochezi linia, pentru ca infractorii să nu folosească numărul tău de telefon, apoi să anunți organele responsabile.

Un hacker român a colaborat cu rușii

Un român ar fi susținut activitatea grupării de hackeri Killnet, o grupare rusă, și ar fi fost implicat în atacurile cibernetice din ultimele zile din România. Acesta a fost identificat în Marea Britanie de către autorități.

„A fost identificată o persoană, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care a susținut activitatea grupării infracționale prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin identificarea unor siteuri care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare”, a spus, marți, ministrul de Interne Lucian Bode.

Ministrul a mai precizat că autoritățile din Regatul Unit au efectuat o serie de percheziții domiciliare la adresa românului bănuit că ar fi participat la desfășurarea atacurilor informatice împotriva României. Acesta se află în acest moment în custodia autorităților britanice