Nu există copil în această lume care să nu fi făcut vreo boacănă și să nu fi primit bătaie. Și, tot așa, nu de puține ori am auzit expresia ‘bătaia e ruptă din Rai’, atunci când eram mici, spusă de mama, tata sau bunici. Dar, însemnătatea acestei expresii este cu mult mai mult de-atât, din păcate mulți români folosind în mod greșit expresia.
Pedeapsa corporală a fost un subiect controversat timp de multe decenii, în special în rândul familiilor creștine. Susținătorii acestei metode disciplinare citează adesea pasaje din Vechiul Testament. Cu toții am auzit zicala „cruță toiagul, strică copilul”, de exemplu, sau deja celebra expresie ‘bătaia e ruptă din Rai’.
Contrar credinței populare, această frază nu se găsește în Scriptură. Este de fapt un citat dintr-un poem satiric, „Hudibras”, scris de Samuel Butler, englez din secolul al XVII-lea, și inspirat probabil din Proverbe 13:24: „Cine cruță toiagul își urăște copiii, dar cel care își iubește copiii are grijă să-i disciplineze”. Dar, în cele din urmă, este ‘bătaia e ruptă din Rai’?
În calitate de părinți creștini, simțim greutatea de a ne instrui copiii să-L iubească pe Dumnezeu și să asculte de Cuvântul Său. Uneori, încercările noastre de a fi credincioși Scripturii și, în același timp, de a fi atenți la impactul traumei pot fi de-a dreptul derutante.
Mulți dintre noi au fost crescuți de părinți evlavioși care au folosit practica bătăii și spunem despre noi înșine: „Am ajuns foarte bine!” sau: „Biblia ne poruncește să batem!”. Bătaia este un mijloc fizic de a aborda un comportament inadecvat, dar, deși poate stopa temporar comportamentul pe moment, bătaia nu îl învață pe copil cum să reacționeze diferit și, în cele din urmă, Cartea Sfântă nu promovează astfel de situații.
Este esențial să folosim întregul sfat al Cuvântului lui Dumnezeu pentru a înțelege pe deplin ce este disciplina și cum să o aplicăm. Cu orice verset, trebuie să luăm în considerare contextul original, împreună cu modul în care se încadrează în imaginea biblică mai mare.
Există, așadar, în Cartea Sfântă referiri la bătaie, dar nu folosită în acești termeni. De exemplu, există un verset în Proverbe 29:15, care spune „Nuiaua şi certarea dau înţelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale”, iar un altul, regăsit în Evrei 12:11, spune că „Este adevărat că orice pedeapsă, deocamdată, pare o pricină de întristare, şi nu de bucurie; dar mai pe urmă aduce celor ce au trecut prin şcoala ei roada dătătoare de pace a neprihănirii”.
Dar, dacă e să traducem aceste versete, am putea spune că acea bătaie la care se face referire, ar trebui aplicată din dragoste pentru Dumnezeu, și nu doar ca măsură punitivă, și-atât.
Vezi și: De ce Biblia are textul tipărit în două coloane? Nu te-ai fi așteptat la această explicație
Deși expresia ‘bătaia e ruptă din Rai’ poate fi luată ad-literam, în esență nu are nicio bază, cel puțin din punctul de vedere al creștinătății, care propovăduiește binele, în detrimentul răului, iar bătaie, în opinia unor preoți, este strict legată de Cel Necurat, spunând că „În Rai nu pot coexista violenţa şi blândeţea”:
„Omul nu a mai putut rămâne în Rai pentru că pierduse legătura cu Dumnezeu şi nu mai era compatibil cu acea creaţie «foarte bună». În Rai nu pot coexista violenţa şi blândeţea şi nici păcatul cu viaţa orânduită după legile divine. Omul păcătos trebuie să-şi dea seama de fapta pe care a făcut-o, suferind consecinţele unei vieţi fără Dumnezeu, fără rânduială, ducând o viaţă haotică, fără sens, care nu ducea nicăieri.
Bătaia nu este specifică Raiului, ea este o consecinţă a păcatului. Cel care încalcă Legea divină păcătuieşte şi va suporta consecinţele unei vieţi care-i va aduce suferinţă. Deci aşa trebuie să înţelegem acest proverb, în sensul că bătaia nu poate face parte din Rai, este aruncată afară, este separată și incompatibilă.
Ideea de Rai, de spaţiu al fericirii eterne, al siguranţei şi al iubirii absolute şi ideea de durere fizică şi frică, mai ales provocate de o persoană apropiată de care depinzi pentru supravieţuire şi dezvoltare, sunt pur şi simplu incompatibile, se exclud reciproc. Este uşor să ne consolăm repede cu un astfel de proverb interpretat greşit şi să ne simţim mai justificati că ne-am lovit copilul, e mai greu sa gândim logic.”, a explicat părintele Gheorghe Nadoleanu pentru Adevărul.ro, făcând referire la expresia ‘bătaia e ruptă din Rai’.
Așadar, oricât ne-am dori să existe o legătură între Divinitate, Cartea Sfântă și expresia ‘bătaia e ruptă din Rai’, realitatea ne arată că nu este și nici nu ar trebui să existe astfel de idei.