În ceea ce privește restricțiile alimentare respectate din motive religioase, una dintre cele mai cunoscute este cea a zilelor de vineri fără carne, în special în timpul Postului Mare. Este o regulă care există de mult timp. Chiar și în Evul Mediu, oamenii găseau modalități creative de a o ocoli. În Biblie se vorbește despre animale curate și necurate și le spune oamenilor să nu mănânce carne de animale necurate.
Creștinismul este neobișnuit printre religii prin faptul că nu are un cod de puritate bine definit. Nu există o listă de alimente acceptabile sau interzise. Cele mai multe dintre celelalte religii majore au un fel de cod de puritate.
Iudaismul este cunoscut pentru faptul că se consumă doar alimente cușer, ceea ce, pentru cei extrem de ortodocși sau extrem de devotați, poate necesita două seturi de ustensile de bucătărie.
Musulmanii evită alimentele care nu sunt ucise sau gătite într-un mod specific pentru a le face halal. Hindușii nu mănâncă carne de vită, iar mulți budiști sunt complet vegetarieni.
Creștinii, însă, nu au astfel de restricții. Unii vor respecta o versiune a codului de puritate enunțat în Vechiul Testament, dar majoritatea creștinilor nu se gândesc de două ori să mănânce orice doresc, cu excepția cazului în care renunță la un anumit aliment pentru Postul Mare.
Asta nu înseamnă că nu există înțelepciune în codul de puritate expus în Levitic, Numeri și Deuteronom. De fapt, codul de puritate din Vechiul Testament are câteva sfaturi pe care oricine ar fi bine să le urmeze din diverse motive.
Leviticul 7:23 prevede că este interzis să mănânci grăsimea animalelor, cum ar fi vitele și oile. Aceasta este o parte a codului de puritate din Vechiul Testament care este adesea ignorată. Dar este o idee bună să o respectați. Grăsimea animală este îngrozitor de nesănătoasă.
Deși poate avea un gust delicios, grăsimea provenită de la animale este bogată în grăsimi saturate. La rândul lor, grăsimile saturate sunt asociate cu bolile de inimă, obezitatea și alte probleme de sănătate neplăcute.
Deși poate fi acceptabil din punct de vedere spiritual pentru creștini să mănânce grăsimea prăjită de pe marginea fripturii, este o idee mai bună să o taie pur și simplu și să o arunce. Există alte lucruri care au un gust la fel de bun fără a fi atât de dăunătoare pentru sănătatea unei persoane.
Peștii curați trebuie să aibă solzi și înotătoare. Bibanul, codul, bibanul, plătica, mreana, somonul, somnul, somnul, păstrăvul și tonul se încadrează în această categorie.
Deoarece peștele pisică, homarii, homarii, crabii, creveții și multe alte creaturi de apă nu au înotătoare și solzi, Dumnezeu spune că nu trebuie să le mâncăm.
Animalele trebuie să aibă copite și să mestece. Aceste tipuri de animale includ antilopa, vitele, capra, elanul și cerbul. Pe de altă parte, iepurii și porcii nu se califică ca fiind curați și buni de mâncat.
În Deuteronomul 14:11-18 citim că toate păsările curate pot fi mâncate. Găinile, curcanii, rațele, gâștele, prepelițele și fazanii sunt considerate curate, deci putem să le mâncăm.
În Biblie se spune că printre cele pe care nu trebuie să le mâncăm se numără acvilele, vulturii, vulturii, ulii, șoimii, corbii, struții, bufnițele, pescărușii, șoimii, ciocârliile, care fac parte din familia corbilor, berzele și heronii.
Majoritatea insectelor nu sunt bune de mâncat, dar Dumnezeu spune că unele insecte, cum ar fi lăcustele, lăcustele și greierii, sunt bune de mâncat, se mai spune în Leviticul 11:22.
Leviticul 11 interzice consumul următoarelor animale:
– cele care mestecă sau au copita despicată, dar nu ambele (precum cămilele, iepurii, porcii).
– Creaturile marine care nu au înotătoare și solzi (cum ar fi crustaceele)
– Păsările care mănâncă carne sau cadavre (cum ar fi ciorile, păsările răpitoare, pescărușii de mare).
– Majoritatea insectelor înaripate, cu excepția celor care roiesc și sar.
În plus, Dumnezeu i-a spus lui Noe să nu bea sângele niciunui animal (Geneza 9:4), iar Exodul 34:26 interzice fierberea unui țap în laptele mamei sale. Drojdia a fost interzisă în timpul Sărbătorii Azimilor.