20 nov. 2024 | 09:59

Cum și unde pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale 2024

Știri generale
Cum și unde pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale 2024
Cum si unde pot vota romanii din diaspora la alegerile prezidentiale 2024

Românii din diaspora au posibilitatea să-și exprime dreptul la vot la alegerile prezidențiale din 2024 fie prin corespondență, fie la una dintre cele 950 de secții de votare organizate în afara țării. Aceste opțiuni oferă flexibilitate pentru cetățenii aflați în afara granițelor, permițând participarea la un proces electoral transparent și accesibil.

Votul prin corespondență: cum funcționează

Votul prin corespondență rămâne o opțiune populară și comodă pentru românii care locuiesc sau se află temporar în străinătate. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a expediat deja peste 6.000 de plicuri pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, acoperind inclusiv turul al doilea.

Alegătorii care au optat pentru această metodă trebuie să completeze documentele primite și să le trimită înapoi astfel încât să ajungă la birourile desemnate până pe 21 noiembrie pentru primul tur și până pe 5 decembrie pentru turul al doilea. În cazul întârzierii, voturile prin corespondență ajunse după termenul limită nu vor fi luate în calcul.

Important de reținut este că alegătorii care au trimis plicul nu pot vota și la secția de votare. Poșta Română a primit deja aproximativ 200 de plicuri din diaspora, iar procesul continuă să fie monitorizat pentru a asigura transparența și integritatea voturilor.

Votul la secțiile din străinătate

Pentru cei care preferă să voteze în persoană, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat un număr record de 950 de secții de votare în diaspora.

Românii pot găsi adresa secției de votare cea mai apropiată de locuința lor pe site-ul oficial al MAE, la rubrica dedicată alegerilor din 2024. Votul în diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile:

  • Primul tur: 22-24 noiembrie
  • Turul al doilea: 6-8 decembrie

Secțiile vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00, iar în ultima zi se poate prelungi programul până la ora 23:59 pentru a permite tuturor celor prezenți să voteze.

Alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil (carte de identitate, pașaport simplu, simplu electronic sau temporar) și un document care dovedește reședința în străinătate, emis de autoritățile din țara gazdă.

Ce acte sunt necesare și cum se poate vota

Pentru a vota, cetățenii români din diaspora au nevoie de unul dintre următoarele documente, valabile în ziua alegerilor:

  • Carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate
  • Pașaport (diplomatic, de serviciu, simplu, electronic, temporar)
  • Document emis de autoritățile străine care să ateste reședința în țara respectivă

Românii care au domiciliul stabil în străinătate pot vota doar pe baza pașaportului cu mențiunea țării de domiciliu. Cei cu reședința temporară în străinătate trebuie să prezinte un act de identitate românesc și un document emis de autoritățile străine pentru a-și putea exercita dreptul de vot.

Pentru a evita surprizele neplăcute, autoritățile recomandă verificarea listei cu documentele acceptate pe site-ul MAE și a locației secției de votare.

Citește și Concluzia lui Cristian Tudor Popescu după dezbaterea candidaților la alegerile prezidențiale. Cine a ieșit învingător: „A dominat confruntarea”!

Alegeri cruciale pentru românii din străinătate

Alegerile prezidențiale din 2024 sunt o ocazie importantă pentru românii din diaspora să participe la definirea viitorului politic al României. Fie prin corespondență, fie la urnele din diaspora, cetățenii sunt încurajați să-și exercite dreptul fundamental de vot, contribuind astfel la procesul democratic.

Cu un număr record de secții de votare și un sistem de vot prin corespondență bine organizat, toți românii au șansa să fie reprezentați în mod corect.

Citește și Averile candidaților la alegerile prezidențiale. Unii trăiesc în lux, alții doar din salariu!

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro