Criza energetică din acest an a dat peste cap tot continentul european. Pe lângă facturile mari la consum, criza a mai avut un efect negativ, mai ales asupra posesorilor de mașini electrice. Ca urmare a reducerii drastice a consumului de energie electrică, multe state europene au raționalizat chiar reîncărcarea acestora. Astăzi aflăm despre țara europeană în care ar putea fi interzise maşinile electrice, și care este motivul invocat de autorităţi.
Un nou studiu a arătat că peste 70% dintre șoferi au fost descurajați să dețină o mașină electrică din cauza creșterii prețurilor la energie. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de peste 12 500 de automobiliști. Datele acestuia au arătat că majorarea facturilor la energie este principalul motiv care îi împiedică pe acești șoferi să treacă la un vehicul electric (VE).
În septembrie 2022, sondajul a întrebat 12.545 de șoferi: „Creșterile prețurilor la energia domestică v-au descurajat să cumpărați un EV?”. Mai mult de 70% dintre șoferi spun că au fost șocați de creșterea prețurilor la electricitate.
Astfel că au decis să nu treacă la mașini electrice. Dar, conform deciziei UE, în cele din urmă vor trebui să treacă la vehicule cu emisii zero. Mutarea vine ca urmare a interziceri vânzărilor de mașini noi alimentate cu combustibili fosili în 2030.
Se pare că Elveția intenționează să interzică vehiculele electrice în țară. Potrivit unui raport publicat de The Telegraph, oficialii din această țară au elaborat o propunere care ar restricționa utilizarea energiei electrice pentru a preveni pene de curent și întreruperi de energie electrică. Dacă acest lucru se va întâmpla, Elveția va deveni prima țară care va face acest lucru.
Elveția este puternic dependentă de energia hidroelectrică pentru a-și satisface necesarul de energie. Aproximativ 60 la sută din energia țării provine din hidroenergie. Cu toate acestea, producția încetinește în timpul lunilor de iarnă.
De asemenea, țara importă energie electrică din Franța și Germania, țări vecine, care se confruntă în prezent cu o criză energetică, ca și restul Europei, din cauza războiului din Ucraina. Invazia Ucrainei de către Rusia, principalul exportator de petrol și gaze, a declanșat o criză de energie și a determinat țările din Europa, care erau foarte dependente de livrările rusești, să își diversifice aprovizionarea.
Astfel, Elveția se pregătește pentru o posibilă pană de curent. Conform propunerii, țara intenționează să restricționeze utilizarea energiei în clădiri și ar putea chiar să interzică concertele, spectacolele de teatru și evenimentele sportive.
În cazul în care situația se înrăutățește, Elveția vrea să limiteze utilizarea vehiculelor electrice doar la deplasările esențiale. În afară de aceasta, planul energetic elvețian implică și măsuri precum interzicerea mineritului de criptomonede și oprirea scărilor rulante.