Între țările care susțin Ucraina în războiul cu Rusia au început să apară primele neînțelegeri. Este răsturnare de situație după ce europenii s-au enervat constatând că o țară profită de pe urma conflictului armat dintre Ucraina și Rusia.
Țara care profită cel mai mult de pe urma războiului Ucrainei cu Rusia este SUA, așa după cum au constatat înalți oficiali europeni.
Aceștia sunt furioși pe Casa Albă și acuză acum administrația SUA că face avere în urma războiului din Ucraina, în timp ce Europa suferă.
Relațiile dintre cei care ajută Ucraina au început să se strice la 9 luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, notează Politico.
„Adevărul este că, dacă privim lucrurile cu sobrietate, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, pentru că vinde mai multă benzină și la prețuri mai mari și pentru că vinde mai multe arme”, a declarat un oficial de rang înalt, conform sursei citate.
Comentariile au apărut după ce în Europa a crescut nemulțumirea față de subvențiile americane care afectează industria europeană.
„Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a spus un alt înalt oficial al UE, motivând că dubla lovitură a afectării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor colosale la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a NATO.
De asemenea, șeful UE, Josep Borrell, a solicitat, ca SUA să răspundă preocupărilor europenilor. Astfel, într-un interviu acordat publicației Politico, acesta a spus că „americanii, prietenii noștri, iau decizii care au un impact economic asupra noastră”.
De partea cealaltă, SUA nu recunosc nimic și anunță că „Creșterea prețului gazelor în Europa este cauzată de invazia lui Putin în Ucraina și de războiul energetic al lui Putin împotriva Europei, punct”.
În plus, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al lui Joe Biden a făcut comentariile adăugând în continuare că exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA către Europa „au crescut dramatic și au permis Europei să se diversifice și să se îndepărteze de Rusia”.
Problma reală este reprezentată de subvențiile și taxele de mediu ale administrației Biden, despre care Bruxelles-ul spune că reprezintă un comerț incorect în defavoarera UE, acestea amenințând industriile Bătrânului Continent. În ciuda celor spuse, SUA nu au dat semne că și-ar schimba poziția.
Nu în ultimul rând, conform unui înalt oficial dintr-o capitală europeană, refacerea stocului de arme sofisticate va dura „ani” din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și a producției de cipuri.
Asta alimentează și mai mult temerile UE că industria de apărare din SUA va profita și mai mult de pe urma acestui război.