19 ian. 2022 | 14:26

Vești bune pentru românii care își pun panouri solare. Se schimbă legea energiei!

News
Vești bune pentru românii care își pun panouri solare. Se schimbă legea energiei!
România și desideratele sale de energie regenerabilă

Încă din 2020 s-a pus problema unor modificări în politica privind energia regenerabilă cu implicații pentru producătorii români, dar și pentru cei care folosesc panourile solare pentru producția de energie. Anunțul recent al ministrului Virgil Popescu ar putea să fie unul pozitiv, mai ales pentru producători, dar și pentru consumatorii industriali din România.

România și desideratele sale de energie regenerabilă

Uniunea Europeană a încurajat și sprijinit utilizarea energiei din surse regenerabile pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, pentru a atinge obiectivele politicii energetice de durabilitate, securitate și eficiență sporită și pentru a reduce dependența de furnizorii străini de energie.

În conformitate cu Strategia Europa 2020, UE a stabilit trei obiective principale legate de schimbările climatice și de energie: reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de nivelul din 1990, la care a aderat și România. Îna fara de asta, un alt desiderat era cel de producere a 20% din energia consumată din surse regenerabile și creșterea eficienței energetice cu 20% până în anul 2020.

Atât în UE, cât și în România, dintre sursele „verzi”, energia hidroelectrică este cea mai importantă, urmată de cea eoliană și apoi de cea solară. Alte surse de energie regenerabilă pentru generarea de electricitate sunt biogazul, lemnul, deșeurile și energia geotermală. Mixul echilibrat al resurselor energetice ale României și independența energetică relativă a acesteia diminuează riscurile de penurie de aprovizionare și contribuie la un răspuns mai bun în fața schimbărilor climatice.

Dezvoltarea energiei solare fotovoltaice în România

A început cu instalații fotovoltaice la scară mică, sub 30 KW, în 2006. Spre deosebire de expansiunea rapidă a pieței eoliene din România, capacitatea de energie fotovoltaică a rămas relativ neschimbată până la sfârșitul anului 2011. Odată cu introducerea mecanismelor de sprijin în lege în 2008 și cu modificările ulterioare din 2010, 2011 și 2012, piața energiei fotovoltaice din România a început să crească începând cu a doua jumătate a anului 2012.

Astfel, piața de energie solară fotovoltaică a înregistrat o creștere impresionantă în 2013 și s-a numărat printre cele mai performante piețe solare din lume. România a avut o capacitate fotovoltaică instalată cumulată de doar 41MW pentru 2012 și doar pentru un an, această capacitate a depășit 1.293MW  la sfârșitul anului 2014. Valorile reprezentau o creștere de peste 20 de ori față de nivelul din 2012. România a încheiat anul 2013 pe locul patru în Europa după capacitatea fotovoltaică nouă instalată, măsurată în ritm anual.

Cu toate acestea, după modificările negative de reglementare și reducerea certificatelor verzi pentru energia solară în vigoare de la 1 ianuarie 2015 piața fotovoltaică din România și-a pierdut din viteză și între 2015 și 2018 a crescut moderat doar cu 84MW instalați pentru acești 4 ani a fost menționată în actualizarea periodică a studiului „Romania Solar Photovoltaic (PV) Power Market Outlook 2018÷2027”, pe baza datelor de la 1 ianuarie 2019 de la Operatorul Român de Transport și Sistem – Transelectrica S.A.

Ministrul Virgil Popescu anunță modificarea legii energiei

În România, energia electrică din surse regenerabile este promovată în principal printr-un sistem de cote. Furnizorii și producătorii de energie electrică sunt obligați să prezinte un anumit număr de așa-numite „certificate verzi” emise pentru energia electrică din surse regenerabile. Pe lângă sprijinul acordat prin sistemul de cote, energia regenerabilă este subvenționată prin Fondul Român de Mediu și prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Strategia națională a sectorului energetic, pentru perioada 2016-2030, cu perspective până în 2050 a fost aprobată de Guvernul României în decembrie 2018, pornind de la Strategia energetică națională pe termen mediu și lung. Strategia guvernamentală pune accentul pe creșterea eficienței energetice, pe stimularea energiei regenerabile, pe diversificarea surselor de import și a rutelor de transport, pe modernizarea liniilor și pe protejarea infrastructurii critice.

În acest context, informațiile furnizate de actualul ministru al energiei sunt menite să aducă un aport și mai mare în această piață, în special pentru producători, dar și pentru consumatorii industriali care folosesc sistemel fotovoltaice pentru a-și produce energia necesară.

S-a eliminat monopolul pe energia electrică la bursă

Într-o declarație recentă, Virgil Popescu a anunțat modificări la Legea Energiei, dar și un nou instrument, necesar, pentru reglementarea pieței, fiind vorba de o piață funcțională și de eliminarea monopolului Bursei pe energia electrică OPCOM.

„Vrem să avem o piaţă mult mai funcţională. Va mai opera încă o bursă în România, Bursa Română de Mărfuri, care este pe gaze în momentul de faţă, dar va opera şi pe energie electrică. Am eliminat monopolul Bursei pe energie electrică OPCOM, tocmai pentru a exista platforme mai interesante, poate nu toate lucrurile s-au putut face pe platforma OPCOM.

De asemenea, un lucru foarte bun pentru oameni şi la asta am ţinut foarte mult şi am reuşit să îl operaţionalizăm: pentru toţi cei care vor reuşi să acceseze Fondul de Mediu sau Fondul de la Ministerul Energiei, pentru companii, care îşi vor monta panouri fotovoltaice pe casă, dacă îşi dimensionează panoul, vor putea să devină pur şi simplu independenţi şi să nu mai plătească deloc energia electrică şi sunt valabile pentru ambele tipuri”, a explicat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Programul „Sisteme fotovoltaice” și în 2022

Acesta poate fi un avantaj pentru producătorii de energie regenerabilă, dar și pentru consumatorii industriali, care se folosesc de sistemele de panouri fotovoltaice pentru generarea plusului de energie electrică. În ceea ce-i privesc pe românii care vor să-și monteze astfel de sisteme, Ministerul Mediului anunța la începutul săptămânii că va continua în 2022 și programul „Sisteme fotovoltaice”, pentru cei care vor să opteze pentru sisteme ecologice de încălzire. Toate datele legate de pogramul „Sisteme fotovoltaice” le regăsiți în calendarul publicat de AFM pe site-ul său, cât și pe site-ul Ministerului Mediului.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro