În plină criză a energiei, în condițiile în care tot mai mulți români au făcut investiții importante în sisteme care să îi ajute să își scadă consumul lunar de curent și facturile, statul ar putea introduce o taxă pe „soare”.
Românii ar putea primi o nouă lovitură, de data asta din partea Guvernului, în plină criză. Reprezentanți ai opoziției acuză puterea că a adoptat o ordonanță prin care cei în jur de 30.000 de consumatorii casnici și firmele care și-au montat panouri fotovoltaice vor avea de plătit o nouă taxă.
Acuzațiile sunt susținute și de asociațiile micilor producători de energie electrică, aceștia vorbind despre o „taxă pe soare”.
„Guvernul vine şi bagă o taxă, atenţie, pentru ceea ce omul produce şi consumă tot el. Nu energia care pleacă în reţea, ci energia pe care eu, cetăţean sau firmă, o produc de pe acoperiş şi o consum tot eu.
Deci, statul mă obligă să îmi pun un contor special şi apoi să plătesc o taxă pe razele de soare, că statul nu face nimic. Au creat şi nişte discriminări absurde.
Dacă produci mai mult de 30 de kw, ţi se aplică taxa imediat, dacă produci mai puţin, ţi se va aplica din 2026 încolo, iar dacă au luat ajutor de la stat prin Casa Verde sau prin PNRR, dacă eşti firmă, din nou, ţi se aplică imediat”, susține Cristian Ghinea, vicepreședinte USR, potrivit stirileprotv.ro.
Textul ordonanței, care nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, prezintă trei situații în care se va percepe această nouă taxă micilor producători de energie:
În document nu se precizează valoarea taxei pe care ar trebui să o plătească această categorie de consumatori, detaliile urmând să fie stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
„Așa după cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive”, a arătat Ministerul Energiei într-un comunicat.
Senatorul PSD Ștefan Radu Oprea l-a criticat pe Virgil Popescu, ministrul Energiei:
„De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”?
De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a scris senatorul, pe pagina sa de Facebook.