„Pensiile trebuie să fie majorate cu 15% !” BNR anunța care este rata inflației la începutul lunii noiembrie. Aceasta a trecut de pragul de 16%. De cealaltă parte, guvernanții se bat în declarații privind majorarea punctului de pensii. În cele din urmă, a venit anunţul despre pensii venit în plină noapte. Din declarația secretarului adjunct al PNL Silviu Mănăstire se înțelege că, în cele din urmă, s-a bătut în cuie procentul de 15%, oficialul explicând și de ce.
Declarațiile cu tentă politică sunt din ce în ce mai vizibile în aceste zile din noiembrie. Se pare că demersul de a majora pensiile a devenit mărul discordiei dintre PSD și PNL, fiecare venind cu declarații populiste, care-mai-de-care mai ambigue.
Dumul este pavat cu intenții bune! Dar, disensiunile din sânul coaliției nu fac altceva decât să demonstreze lipsa de coerență și comunicare la nivel de coaliție. De fapt, genul acesta de demagogie duce la un singur lucru debusolarea pensionarilor.
Așa cum am scris în repetate rânduri în aceste ultime zile, atât PSD, cât și PNL, bat cuie în reforma sistemului de pensii. Cel mai recent cui sunt publicarea stenogramelor din ședința Biroului politic PNL.
Nicolae Ciucă a fost aspru criticat pentru negocierile duse, fără acordul BP-PNL, pe procentul de 6,2%, când toți clamau 15%. Un alt cui bătut în reformă sunt declarațiile date aseară de secretarul adjunct al PNL Silviu Mănăstire.
În cadrul unei intervenții la Realitatea TV, acesta declara că: „ Cu siguranță pensiile trebuie crescute pe lege cu 15%. Sunt de acord cu opiniile celor din PSD care spun că pentru pensiile sub 2000 de lei trebuie găsite venituri suplimentare. Sunt două pachete: noiembrie 2022 – martie 2023 și noiembrie 2023 – martie 2024, sunt bani europeni anunțați de premierul Nicolae Ciucă.”
Declarațiile secretarului, plus cele ale premierului, dau dovada încă odată că există disensiuni în rândul coaliției, disensiuni care ar putea duce la o nouă criză guvernamentală, dacă nu se pică de acord pe aceste teme extrem de sensibile.
De altfel, Nicolae Ciucă susținea procentul de 15%, contradictoriu cu cele discutate în BP-PBL și reieșite din stenograme. Premierul declara asta clar la un moment dat, accentuând ideea că „Anvelopa trebuie să fie de 15%”:
„Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că aşa mi se pare normal, ca cetăţenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflaţia l-a produs. Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite penbtru acest an vor continua şi anul viitor.
(…) Legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile, vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine, de 15%. Este neconstituţional să mărim eşalonat punctul de pensie. Nu putem să avem creşteri diferenţiate pe pensii.”, a declarat Nicolae Ciucă în urmă cu 48 de ore.
Indiferent de ce procente sunt vehiculate, românii se întreabă ce se întâmplă cu veniturile bătrânilor din România și când se va face majorarea promisă. Rămâne să așteptăm.