Ce se întâmplă cu pensiile sub 3.000 de lei. Guvernul a făcut anunţul important pentru pensionari

Ce se întâmplă cu pensiile sub 3.000 de lei. Guvernul a făcut anunţul important pentru pensionari
„Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție”

Ce se întâmplă cu pensiile sub 3.000 de lei? Noile pachete de măsuri sociale, gândite la Palatul Victoria, ar putea include și o anume categorie de pensionari. După ce, la 1 august, taxele și impozitele s-au mărit considerabil, premierul Ciucă confirmă o idee vehiculată de ceva vreme. În spațiul public s-a tot discutat ce se întâmplă cu pensiile, mai ales cele sub 3.000 de lei. Un răspuns la această întrebare l-a dat Guvernul condus de Nicolae Ciucă, care a făcut anunţul important pentru pensionari.

Premierul Ciucă confirmă ce se întâmplă cu pensiile sub 3.000 de lei

Încă din decembrie 2021, s-au anunțat noi modificări în ceea ce privesc pensiile a celor peste 5 milioane de români. Au venit și un număr important de măsuri sociale, mai ales pentru cei cu pensii mici, sub 1.500 de lei.

Dar, aceste măsuri au venit și cu o mare problemă, anticipată de analiștii economici. Odată cu emiterea voucherelor de 250 de lei, plus celelalte măsuri sociale, au dus la o diminuare a banilor la bugetul de stat.

Așa se face că actualul guvern a fost nevoit să se împrumute din nou, pentru a-și acoperii cheltuielile cu salariile, pensiile și costurile cu noile măsuri sociale. Vădit subțiat, bugetul avea nevoie de o nouă infuzie de bani, așa s-a trecut la mărirea accizelor, a taxelor și a impozitelor, începând cu 1 august 2022.

Cu toate astea, s-a tot vehiculat în spațiul public un nou sistem progresiv de impozitare a veniturilor. Noul sistem, pe baza unor bareme clare, a fost și este susținut de PSD, partenerul de coaliție al PNL-ului.

Deși, pentru moment, s-a pus în stand-by această opțiune, există semnele că s-ar putea face ceva pentru cei cu pensii sub 3.000 de lei. Întrebat recent, premierul Ciucă confirmă ce se întâmplă cu aceste pensii, sub 3.000 de lei.

Premierul a răspuns la această întrebare, declarând că „Este o variantă pe care am discutat-o și în ședința de astăzi. Este o variantă… ”

„Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție”

Impactul bugetar, dacă se va lua o astfel de decizie, vehiculat de Nicolae Ciucă, ar fi de de 87 de milioane de lei pe lună, și puțin peste 1 miliard de lei pe an. Dar, mai spune acesta, „Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție”.

„Este o propunere. Dați-mi voie să continuăm cu aceeași abordare responsabilă, fără să le creăm oamenilor așteptări sau, și mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm.

S-a discutat și în ședința de astăzi această propunere. Propunerea a aparținut Partidului Național Liberal încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție. Ele trebuie validate în coaliție, desigur ținând cont de resursele bugetare la dispoziție, pe baza impactului pe care acestea le vor avea.

Este vorba de 87 de milioane de lei. Ceea ce înseamnă într-un an de zile aproximativ un miliard. Ca atare, daţi-ne voie să mergem cu această propunere în interiorul coaliţiei. Avem nevoie să ne adresăm, așa cum am spus, către toate categoriile sociale, îndeosebi către cele vulnerabile și să le susținem ca în această perioadă să nu resimtă efectele acestei crize, pe de o parte.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Rămâne de văzut dacă până la urmă, eliminarea impozitării pentru cei cu pensii sub 3.000 de lei se va întâmpla sau nu. Va mai trebui să așteptăm ceva timp, și să vedem ce se întâmplă cu pensiile sub 3.000 de lei.