În această iarnă, administrațiile locale se gândesc serios la a face economii drastice la încălzire. Dar, conform Ministerului Dezvoltării, sunt bani pentru a putea subvenționa chletuielile la facturi. Banii sunt mai ales pentru localitățile care se încălzesc cu păcură, cărbune și biomasă.
Datorită creșterii prețurilor la energie electrică și la gaze, din ce în ce mai multe administrații teritoriale reclamă lipsa banilor în a susține procesul de încălzire al locuințelor. Este vorba de sistemel de încălzire cu păcure, cărbune și biomasă. Conform Ministerului Dezvoltării, se știe de aest aspect, atfel că a propus în ședința de guvern un buget de 250 de milioane de lei, sub forma de subvenții pentru plata acestor facturi.
„Am inițiat acest act normativ pentru a ne asigură că, în iarna care vine, populația, spitalele, unitățile de învățământ și celelalte instituții publice vor beneficia de încălzire, în contextul în care, la nivel internaţional, au crescut preţurile atât la energie electrică şi gaze naturale, cât și la alți combustibili utilizați pentru producerea de energie termică”, a declarat ministrul Dezvoltării Cseke Attila.
Proiectul, spune ministrul, este menit să deconteze, până la 50% din valoarea facturilor unităților administrativ-teritoriale. Subvențiile vor fi pentru achiziția de păcură, cărbune și biomasă, folosite la încălzirea acestor unități. Perioada avută în vedere de Minister este octombrie 2022 – martie 2023.
Într-un raport dat publicității, ministrul Dezvoltării Cseke Attila spune că pentru perioada 2021-2022 deja aceste sume au fost folosite la subvenția facturilor pentru păcură, cărbune și biomasă. Dar, având în vedere situația dată, Guvernul emitea o nouă ordonanță. OUG 27/2022 stabilește plafonarea prețului la 0,37 lei/kWh la facturarea furnizorilor către unitățile administrativ-teritoriale:
„După finalizarea acestui program, au intrat în vigoare prevederile OUG 27/2022, care plafonează prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale la 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru producătorii de energie termică.
Astfel, în sezonul rece 2022-2023, Ministerul Dezvoltării asigură sprijin în acest an localităților care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă. 16 unități administrativ-teritoriale sunt potențiali beneficiari ai acestui program”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.
Este o perioadă extrem de grea, iar costurile acestor unității a crescut, odată cu creșterea prețurilor. Măsura aprobată pentru octombrie 2022 – martie 2023 vine să ajute aceste unități, iar dacă va fi nevoie, mai spune ministrul, măsura ar putea fi prelungită, în limita bugetului alocat de către guvern. Rămâne de văzut dacă sumele alocate acum vor fi suficiente pentru toate cele 16 unități avute în vedere.