Campionatul Mondial de Fotbal 2022 începe pe data de 20 noiembrie și la această competiție vor participa 32 de echipe. Naționala României nu s-a calificat din nou și sunt 24 de ani de când „tricolorii” nu au mai jucat la această competiție. Până acum, reprezentativa noastră a participat la șapte ediții, inclusiv la prima, în anul 1930.
Campionatul Mondial de Fotbal 2022 este cea mai costisitoare competiție din istoria fotbalului și chiar a sportului. Organizatorul turneului, statul Qatar, a investit 220 de miliarde de dolari în programe uriașe de infrastructură și va oferi condiții de lux în cele opt stadioane. Competiția se va desfășura în perioada 20 noiembrie -18 decembrie și este prima oară când nu se dispută pe timp de vară, din cauza temperaturilor foarte ridicate din Qatar. Acesta a fost un motiv serios pentru care FIFA a fost criticată că a dus Cupa Mondială aici. Și nu este singurul.
The Guardian a scris că aproape 9.500 de oameni au murit pe șantierele acestei competiții, dar, de fiecare dată, oficialii fotbalului mondial s-au făcut scut și au apărat organizatorul. La fel s-a întâmplat și când s-a afirmat cu tărie că în această țară nu sunt respectate drepturile omului.
Ediția din acest an se va desfășura, din nou, fără reprezentativa României. „Tricolorii” nu s-au mai calificat la un turneu final din anul 1998, când au ajuns în „optimile” competiției, de unde au fost eliminați de Croația.
Uruguay 1930 – România a participat la șapte ediții ale Campionatului Mondial de Fotbal. Prima oară chiar în anul 1930, când această competiție a fost inaugurată, în Uruguay. Cele 13 echipe au fost repartizate în patru grupe, iar România a câștigat primul meci cu Peru, 3-1, l-a pierdut pe al doilea, cu Uruguay, cu 4-0, și a părăsit competiția.
Italia 1934 – A doua ediție s-a desfășurat într-un format diferit și s-au jucat direct optimile de finală. Români a pierdut cu 2-1 duelul cu Cehoslovacia, echipa care avea să joace finala cu Italia.
Franța 1938 – Formatul a fost similar cu cel folosit în urmă cu patru ani și România a terminat la egalitate 3-3, duelul cu Cuba. Meciul s-a rejucat și „tricolorii” au pierdut cu 2-1.
Mexic 1970 – România a jucat într-o grupă infernală cu Brazilia, Anglia și Cehoslovacia. „Tricolorii” au pierdut partida cu Anglia, gol Geoff Hurst, dar s-a impus cu 2-1 în confruntarea cu Cehoslovacia, grație golurilor lui Florea Dumitrache și Alexandru Neagu. Meciul cu Brazilia a fost spectaculos, dar România a fost învinsă cu 3-2 de formația care avea să devină campioană mondială. Golurile noastre au fost marcate de Florea Dumitrache și Emerich Dembrovski, iar pentru brazilieni au înscris Pele, de două ori, și Jairzinho.
Italia 1990 – România a jucat într-o grupă cu Uniunea Sovietică, Camerun și Argentina. Echipa lui Emeric Ienei a câștigat cu 2-0 duelul cu URSS, dar a pierdut, surprinzător, în fața Camerunului. Meciul cu Argentina a fost decisiv și s-a terminat 1-1. În „optimi”, România a întâlnit Irlanda și a pierdut după lovituri de departajare.
SUA 1994 – A fost anul în care România a reușit cea mai importantă performanță la un campionat mondial de fotbal. A câștigat în grupe meciurile cu Columbia și SUA, a pierdut în fața Elveției, dar a reușit să se califice. În „optimi”, „tricolorii” au învins Argentina, Hagi și Ilie Dumitrescu (2) marcând golurile în poarta sud-americanilor, dar au pierdut în „sferturi”, după lovituri de departajare, în confruntarea cu Suedia.
Franța 1998 – Este ultimul turneu la care a participat naționala României. În grupe am câștigat partidele cu Columbia și Anglia, iar în „optimi”, „tricolorii” au fost învinși de Croația în urma golului marcat de Davor Suker din lovitură de la 11 metri.