Pentru cei cu bani puțin, acest aliment poate fi un bun subsitut al pâinii, care s-a scumpit și ea. Dar aflăm că a devenit încă un aliment care se scumpește enorm în România. În curând vom scoate mai mulți bani pentru un preparat gustos.
În iunie, existau speranțe că prețul porumbului va scădea pe măsură ce anul va continua. Specialiștii a prezis că, întrucât fermierii au plantat mai mult porumb în primăvara acestui an.
Conform datelor, plantarea era pentru a profita de prețurile crescute de perturbările provocate de invazia rusă în Ucraina. Se spera că posibila recoltă mare de porumb va atenua presiunile care au provocat inflația.
Asigurarea unei aprovizionări robuste cu porumb are o importanță mai mare decât simpla achiziționare a multor conserve de porumb ca garnitură la grătar. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, prețul porumbului a fost împins în sus de cei doi factori. Primul este lanțul de aprovizionare, al doilea este invazia rusă.
Când prețul porumbului a atins în aprilie un maxim al ultimilor nouă ani, specialiștii au explicat că, chiar înainte ca războiul să aducă confuzie, prețul porumbului creștea din cauza acelorași costuri de transport care au adus haos în economie.
Dar, spre deosebire de grâu, invazia Ucrainei nu a crescut costurile porumbului, deoarece Ucraina este un furnizor important. Mai degrabă, invazia și interdicțiile ulterioare impuse Rusiei au perturbat comerțul cu produse chimice necesare pentru îngrășăminte. Porumbul este folosit la producția de mălai. Așadar, atunci când aprovizionarea din Rusia a luat sfârșit, piața porumbului a resimțit încă un strat de cerere.
Deși România este un important cultivator și producător de porumb, fermierii se plâng că finalul anului va aduce o creștere a prețurilor. Motivul principal este lipsa de irigații, spun fermierii, iar efectul lipsei irigațiilor a dus la o producție extrem de slabă în 2022.
Conform unor date recente, publicate de Comisia Europeană, culturile de porumb au scăzut în acest an în mai toate statele cu producții agricole de porumb.
Un efect al acestei situații sunt costurile mari pentru materia primă la producția de mălai. În consecință, mălaiul a devenit un aliment care se scumpește enorm în România.
La un studiu de piață, aflăm că astăzi pentru o mămăligă românii plătesc 4 lei pentru un pachet de mălai. Asta înseamnă o scumpire cu cel puțin 30 de procente, față de anul trecut.
Așa cum spuneam, un motiv al acestei penurii sunt lipsa sistemelor de irigații, iar reprezentanții producătorilor spune că „Ar trebui să investim in irigații, nu făcute la voia întâmplării, care sa vină cu soluții inteligente, care să fie făcute la timp.”
România, la această oră, are aproximativ 400.000 de hectare de pământ pentru cultivarea de porumb, dar aproape jumătate sunt afectate de seceta din acest an.
De cealaltă parte, ministrul Daea spune că nu sunt alocate fonduri, pentru moment, pentru fermierii din această zonă pentru a acoperi pierderile și a ține prețul sub control.
În concluzie, inclusiv mălaiul va deveni încă un aliment care se scumpește enorm în România. În curând vom scoate mai mulți bani pentru un preparat gustos, și anume mănăliga.