Prețurile nu contenesc să crească în dreptul unor alimente sau produse. De asemenea, războiul pune bețe în roate agricultorilor. „Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor din Ucraina și Rusia”, a declarat un trader european pentru Reuters. Ce mai spun specialiștii și care sunt materiile prime care au ajuns la prețuri uriașe?
Prețul grâului înregistra în cursul zilei de luni o creștere cu 7.2% la bursa de cereale de la Chicago. Acesta era cel mai înalt nivel din martie 2008, ajungând la 12.60 de dolari per bushel. Noile modificări au ajuns astfel din cauza temerilor că aprovizionarea pe plan global va fi perturbată până la rezolvarea conflictului ruso-ucrainean, transmite Reuters.
Prețul grâului a înregistrat săptămâna trecută o creștere de peste 40% tocmai pentru că războiul dintre Rusia și Ucraina întrerupe livrările de acolo. Prețul porumbului înregistra luni un avans de 2.7% la bursa de cereale de la Chigaco, iar la soia de 2.05%. Ambele cotații sunt la cel mai ridicat nivel din septembrie 2012.
Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului și peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui și al semințelor oleaginoase.
Vânzările de grâu rusesc au scăzute semnificativ din cauza închiderii porturilor, a navelor lipsă dispuse să meargă în porturi rusești și a impactului sancțiunilor. În timpul acesta, porturile ucrainene rămân închise, iar comercianții nu vor să cumpere grâu rusesc din cauza acțiunilor, cumpărătorii fiind în căutare de alți furnizori. De asemenea, cererea exporturilor UE de grâu a crescut săptămâna trecută, iar tendința ar urma să continue, mai explică experții.
„Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor de grâu şi porumb din Ucraina şi Rusia”, a declarat un trader european pentru Reuters.
„Pe fondul cursei către alte resurse, există temeri că unele ţări vor introduce restricţii la export pentru a opri dispariţia propriilor lor provizii, iar unii mari importatori vor neapărat să cumpere cereale, de teamă că preţurile vor creşte şi mai mult”, susţin traderii.
Bulgaria are intenția de a-și majora rezervele de grâu și de a cumpăra de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia și al volatilității piețelor, a declarat recent vicepremierul Assen Vassilev.