Mare atenție șoferi, pentru că se dă amendă de până la 725 de lei pentru această greșeală. Conducătorii auto care sunt găsiți așa cu mașina în trafic, riscă sancțiunea uriașă. Ce trebuie să știți pentru a nu păți asta, vedeți în rândurile de mai jos.
Codul Rutier 2022 prevede că șoferii ale căror mașini emit noxe mai mari decât cele admise vor fi pedepsiți aspru.
Astfel, conducerea unei mașini care, atunci când circulă sau staţionează, emană noxe peste limita legal admisă se sancţionează de către polițiștii de la Rutieră cu amenda prevăzută în clasa II de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă, respectiv de la 580 lei-725 lei. Amenda este valabilă și pentru autovehiculele care poluează fonic.
Amenda pentru poluarea fonică sau pentru depășirea noxelor legale nu se limitează doar la amenda uriașă. În cazul în care șoferul este oprit și supus unui asemenea control, în cazul în care neregulile constatate sunt grave, acesta poate rămâne chiar și fără talonul mașinii.
Poliția Rutieră, alături de reprezentanți ai Registrului Auto Român, fac din când în când controale comune. Astfel, polițiștii opresc mașinile în trafic, iar acestea sunt verificate de reprezentanții RAR. În cazul în care sunt constatate abateri, polițiștii de la Rutieră aplică sancțiunile ce se impun.
Șoferii care nu se supun legii pot încasa o amendă uriașă de 2900 de lei. Unii dintre șoferi cad în capcană dorind să își facă mașinile mai atractive, astfel că decid să le doteze cu diverse accesorii luminoase.
Astfel, pentru aproximativ 100 de lei, oricine își poate cumpăra de pe net un set de lumini speciale roșii și albastre. Câte unii dintre șoferi mai optează pentru mașina lor să o doteze și cu câte o sirenă.
Mașinile dotate cu aceste accesorii ar putea fi confundate de către cei aflați în trafic cu mașinile poliției, pe bună dreptate.
Codul Rutier 2022 prevede că o astfel de inducere în eroare a celorlalți șoferi trebuie pedepsită exemplar. Astfel, șoferii care se fac vinovați de această încălcare a legii sunt sancționați pe loc cu 2.900 de lei.
RAR trimite șoferilor cartea tehnică a mașinii acasă. Șoferii nu vor fi nevoiți să mai aștepte respectivul act în stațiile RAR.
„Mai exact, când veniți cu autovehiculul la RAR, după identificare și verificare, puteți pleca fără să mai așteptați eliberarea actului (CIV). Îl veți primi prin curier, dacă solicitați acest lucru, în maximum 3 zile lucrătoare, termen care poate fi prelungit doar în situația excepțională în care emiterea CIV este condiționată de răspunsul altor entități externe. RAR NU taxează acest serviciu. Veți plăti doar taxa de curierat la primirea documentelor“, spune Alina Niță, Director General RAR.