10 oct. 2022 | 12:37

Ce se întâmplă cu arderile tale dacă mănânci noaptea, conform ultimului studiu. Atenție mare!

Sănătate
Ce se întâmplă cu arderile tale dacă mănânci noaptea, conform ultimului studiu. Atenție mare!
Fiecare voluntar a trecut prin două experimente diferite care au durat șase zile.

Ce se întâmplă cu arderile tale dacă mănânci noaptea? Când vine vorba de mâncat, mulți dintre noi avem tabieturi, unele greșite. Specialiștii trag semnale de alarmă, mai ales când vine vorba de mâncat la anumite ore. Recent, în urma unor studii, au arătat ce se întâmplă cu arderile tale dacă mănânci noaptea.

Noi studii despre orele de masă

Un nou studiu sugerează că a mânca mai târziu în timpul zilei poate avea un impact direct asupra reglării biologice a greutății noastre în trei moduri cheie:

  1. prin numărul de calorii pe care le ardem,
  2. prin nivelul de foame,
  3. prin modul în care corpul nostru stochează grăsimile.

Obezitatea afectează în prezent sute de milioane de oameni din întreaga lume. Acest studiu reprezintă, spun autorii cestuia, o perspectivă valoroasă asupra modului în care riscul de a deveni obez ar putea fi redus într-un mod relativ simplu, doar prin luarea mesei cu câteva ore mai devreme.

Studiile anterioare identificaseră deja o legătură între momentul mesei și creșterea în greutate. În cazul de față cercetătorii au dorit să analizeze mai îndeaproape această legătură, precum și să descopere motivele biologice care stau la baza ei.

Ce se întâmplă cu arderile tale dacă mănânci noaptea?

Cercetarea a fost strict controlată și a implicat 16 participanți cu un indice de masă corporală  în intervalul supraponderal sau obez, se arată în studiu.

Fiecare voluntar a trecut prin două experimente diferite care au durat șase zile. Au avut, în acest timp, somnul și alimentația strict controlate în prealabil și cu câteva săptămâni între fiecare test.

Într-unul dintre experimente, participanții au respectat un program strict de trei mese pe zi la orele obișnuite. Cu alte cuvinte au avut micul dejun la ora 9:00, prânzul la ora 13:00 și cina în jurul orei 18:00.

În celălalt, cele trei mese au fost decalate înapoi. Asta însemna în jurul orei 13:00 și  în jurul orei 21:00, deci prânz, cină și cină. Prin intermediul probelor de sânge, al întrebărilor din sondaj și al altor măsurători, echipa a putut face o serie de observații.

Atunci când au mâncat mai târziu, nivelurile hormonului leptină au fost mai scăzute pe parcursul a 24 de ore. Rezultatul indică faptul că participanții s-ar fi simțit mai înfometați. Mai mult, caloriile erau arse într-un ritm mai lent.

Testele au arătat că expresia genetică a țesutului adipos a crescut procesul de adipogeneză. Acest proces construiește țesuturile adipoase. În același timp, studiul a arătat că a scăzut procesul de lipoliză, care descompune grăsimile.

„Am izolat aceste efecte prin controlul variabilelor de confuzie. Vorbim de aportul caloric, activitatea fizică, somnul și expunerea la lumină.

În viața reală, mulți dintre acești factori pot fi la rândul lor influențați de momentul mesei. În studiile la scară mai mare trebuie cel puțin să luăm în considerare modul în care alte variabile comportamentale și de mediu modifică aceste căi biologice care stau la baza riscului de obezitate.”, spune unul din cercetători.

Obezitatea poate duce la alte probleme de sănătate

Desigur, obezitatea poate duce la alte probleme de sănătate, inclusiv diabet și cancer, astfel încât găsirea unor modalități de a împiedica apariția acesteia ar face o diferență uriașă în ceea ce privește sănătatea populației globale.

Studiul arată că mâncatul mai devreme în timpul zilei poate avea un impact asupra a trei factori cheie din modul în care corpul nostru echilibrează energia și asupra riscului de obezitate care rezultă, și este o schimbare care poate fi mai ușor de gestionat pentru unele persoane decât respectarea unei diete sau a unui regim de exerciții fizice.

În viitor, echipa dorește să vadă cercetări care să implice mai multe femei, în acest caz, doar 5 dintre cei 16 voluntari erau femei, precum și cercetări care să analizeze modul în care schimbările în ceea ce privește ora de culcare în raport cu ora de masă ar putea, de asemenea, să influențeze aceste procese, conform publicației ScienceAlert.

Parteneri
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea unui concert
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Iarna își face de cap înainte de alegeri. Urgie în 23 de județe
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro