Un studiu recent a arătat că somnul suplimentar ar putea duce la pierderea în greutate în cazul unei anumite categorii de persoane, fără modificări ale dietei în timpul zilei, potrivit cercetătorilor. Cât timp trebuie să adaugi în plus la programul tău de somn în fiecare noapte pentru a ajuta la reducerea aportului de calorii, afli în continuare.
Un mic studiu clinic realizat la adulții supraponderali indică faptul că somnul suplimentar ar putea conduce la pierderea în greutate. Cercetătorii din SUA au constatat că cei care dorm, în mod obișnuit, mai puțin de șase ore și jumătate pe noapte pierd, în medie, 270 de calorii din aportul zilnic atunci când se odihnesc cu 1,2 ore în plus, potrivit The Guardian.
Raportându-ne la o perioadă de trei ani, această reducere a caloriilor i-ar putea ajuta pe oamenii supraponderali să slăbească aproximativ 12 kilograme, fără să-și schimbe dieta din timpul zilei. După ce și-au îmbunătățit somnul, unii participanţi la studiu au consumat chiar cu 500 de calorii mai puţin pe zi.
Studiul nu a avut ca obiectiv pierderea în greutate, însă cercetătorii au observat pe parcursul acestuia reducerea numărului de calorii în decurs de două săptămâni de la schimbarea tiparelor de somn ale pacienţilor.
„Dacă obiceiurile sănătoase de somn sunt menţinute pe o durată mai lungă, acest lucru ar duce la o pierdere în greutate importantă din punct de vedere clinic în timp“, a declarat Dr. Esra Tasali, de la centrul de somn al Universităţii din Chicago.
„Mulţi oameni se străduiesc să găsească modalităţi de a-şi diminua aportul caloric pentru a pierde în greutate – ei bine, doar dormind mai mult, aţi putea să îl reduceţi substanţial“, a adăugat aceasta.
Citește și: Spălatul prea des duce la îngrășare? Rezultatele uluitoare ale ultimului studiu despre igiena corporală
80 de adulți cu vârste cuprinse între 21 și 40 de ani au fost studiați în cadrul cercetării, aceștia având un indice de masă corporală între 25 şi 29,9, ceea ce înseamnă că erau supraponderali.
Jumătate dintre aceștia au fost repartizați, în mod aleatoriu, pentru a primi consiliere personalizată în ceea ce privește somnul, în vederea prelungirii duratei acestuia în fiecare noapte.
„Cele mai multe alte studii pe această temă în laboratoare sunt de scurtă durată, de câteva zile, iar aportul alimentar este măsurat în funcţie de cât de mult consumă participanţii dintr-o dietă oferită“, a declarat Tasali.
„În studiul nostru, am manipulat doar somnul şi i-am pus pe participanţi să mănânce ce au vrut, fără să înregistrăm alimentele sau orice altceva pentru a le urmări singuri alimentaţia“, a mai spus ea.
Studii anterioare relevă că un somn prea puțin poate conduce la îngrăşare prin creşterea consumului de alimente.