30 sept. 2022 | 18:03

De ce să dormi pe o parte în fiecare seară. Beneficiile care există, conform specialiștilor

Sănătate
De ce să dormi pe o parte în fiecare seară. Beneficiile care există, conform specialiștilor
Poate părea banal, dar poziția în care dormim ne poate afecta foarte mult starea generală de bine.

De ce să dormi pe o parte în fiecare seară? Ți-ai pus vreodată întrebarea care este cea mai bună poziție pentru a dormi? Sincer, și eu, așa că am  decis să aflu de ce să dormi pe o parte în fiecare seară. Specialiștii spun că există o sumedenie de beneficii, dar, vorba aia, mă simt Toma Necredinciosu, și vreau să ma conving. Sper că ceea ce am aflat să-ți răspundă și ție la această întrebare.

Care este cea mai bună poziție pentru a dormi?

Sunt șanse ca un lucru în ceea ce privește rutina ta de somn să fie destul de consistent. Sunt convins că, uneori, ora de culcare se schimbă în fiecare noapte.

La fel de convins sunt că te trezești la ore foarte diferite în fiecare dimineață. Cu toate astea, ai probabil o poziție care este preferată pentru somn.

Din nefericire, poziția pe care o consideri cea mai confortabilă ar putea sfârși prin a provoca probleme de sănătate, de la dureri până la apnee în somn.

Așa că am decis să aflu care sunt avantajele și dezavantajele modurilor obișnuite de a dormi și descoperim împreună sfaturi simple pentru a face fiecare poziție un pic mai bună pentru fiecare dintre noi.

Specialiștii ne răspund la întrebarea „De ce să dormi pe o parte în fiecare seară?”

Conform unor cercetări, dormitul pe o parte este preferat de 60% dintre adulți. De asemenea, este considerat a fi una dintre cele mai sănătoase poziții de somn.

Dormitul pe o parte oferă numeroase beneficii, de la o mai bună aliniere a coloanei vertebrale la un risc redus de sforăit, arsuri la stomac și dureri de spate. Totuși, pentru a debloca întregul potențial al acestor beneficii, trebuie să te așezi în poziția potrivită.

Ar trebui să dorm pe partea dreaptă sau pe partea stângă?

Poate părea banal, dar poziția în care dormim ne poate afecta foarte mult starea generală de bine. În funcție de vârstă și de tipul de corp, o poziție de dormit poate funcționa mai bine decât altele. Dormitul pe o parte este în mod covârșitor cea mai frecventă poziție de somn.

Dar ar trebui să dormim pe partea dreaptă sau pe partea stângă? Dar pe ce parte ar trebui să dormim? S-ar putea să crezi că nu prea contează, dar unii profesioniști din domeniul medical au descoperit diferite beneficii ale somnului pe fiecare parte.

Acestea fiind spuse, aceste sfaturi nu ar trebui să înlocuiască îngrijirea medicală. Dacă ai o afecțiune, cel mai bine este să vorbești cu medicul pentru a-i cere sfatul.

„Pe partea stângă ar trebui să doarmă persoanele însărcinate, cele cu reflux de acid, persoanele care sforăie, cei care au tensiunea arterială ridicată și persoanele cu probleme digestive. Pe partea draptă ar trebui să doarmă persoanele cu afecțiuni cardiace.”, spun specialiștii în somn.

Beneficiile somnului pe partea stângă

Dormitul pe partea stângă se poate dovedi benefic pentru mai multe tipuri de persoane. Haide să aruncăm o privire mai atentă:

Persoanele însărcinate

Majoritatea medicilor recomandă ca persoanele însărcinate să doarmă pe partea stângă, deoarece inima pompează sângele mai eficient în această poziție de dormit și ameliorează presiunea asupra ficatului.

De fapt, sunt multe lucruri de luat în considerare atunci când aștepți sosirea nou-născutului. Iată cum să dormi cât mai bine în timpul sarcinii, și după.

Persoanele cu reflux de acid

Dacă suferiți de reflux acid, poate știți că, în general, nu este o idee bună să vă întindeți imediat după ce ați luat masa.

Din cauza formei stomacului și a unghiului de conectare a acestuia cu esofagul, de asemenea, nu este înțelept să te odihnești pe spate.

Pentru cele mai bune rezultate, medicii recomandă să vă odihniți pe partea stângă, deoarece acest lucru limitează cantitatea de acid gastric expusă esofagului.

Persoanele care sforăie

Atunci când te odihnești pe spate, căile nazale au tendința de a se închide, ceea ce te  poate face să sforăi. Dormitul pe partea stângă poate ajuta la deschiderea naturală a căilor respiratorii și face ca respirația să fie mai ușoară.

De asemenea, poți găsi ușurare dacă te  odihnești pe partea dreaptă, dar medicii consideră că dormitul pe partea stângă este mai eficient. Este, de asemenea, poziția de dormit recomandată pentru persoanele cu apnee în somn.

Cei cu tensiune arterială ridicată

Deoarece vasele de sânge sunt situate pe partea dreaptă a corpului, medicii cred că dormitul pe partea stângă va ușura presiunea și îi va ajuta pe cei cu tensiune arterială ridicată.

Persoanele cu probleme digestive

Atunci când te odihnești pe spate, gazele nu părăsesc rapid sistemul tău. Dacă te confrunți adesea cu balonarea și constipația, încearcă să dormi pe partea stângă.

În această poziție, gravitația ajută deșeurile să se deplaseze de la intestinul subțire la intestinul gros.

Beneficii ale somnului pe partea dreaptă

Deoarece corpurile noastre nu sunt simetrice, dormitul pe partea stângă nu este potrivit pentru fiecare persoană în parte. Există un grup care poate beneficia de odihna pe partea dreaptă.

Rezultatele unui studiu din 2003 sugerează că dormitul pe partea dreaptă poate ajuta persoanele cu afecțiuni cardiace. În această poziție de dormit, cei care dorm pot simți mai puțină presiune asupra inimii lor.

Rezultatele indică, de asemenea, că dormitul pe partea dreaptă ajută la stabilizarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Este important de remarcat, totuși, că dormitul pe partea stângă nu a arătat semne de afectare a persoanelor cu afecțiuni cardiace.

De ce să dormi pe o parte în fiecare seară? Sfaturi pentru dormitul pe o parte

Atunci când dormi pe o parte, poate fi util să urmezi aceste sfaturi pentru a optimiza această poziție pentru un somn mai bun. Iată care ar fi alte sfaturi ale specialiștilor:

Alegeți o saltea care să permită dormitul lateral

Dacă salteaua permite să dormi bine și să te trezești odihnit, atunci este o saltea bună pentru. Preferințele oamenilor în materie de saltele pot varia de la extrem de moale la foarte fermă, dar s-a demonstrat că saltelele cu o fermitate medie reduc durerea la persoanele care dorm pe o parte.

Saltelele care sunt prea moi pot permite părților mai grele ale corpului, cum ar fi șoldurile sau umerii, să se afunde prea adânc în saltea. În timpul nopții, coloana vertebrală s-ar putea întinde în afara alinierii, iar dimineața te poți trezi cu dureri.

Pe de altă parte, saltelele care sunt prea ferme nu oferă suficientă amortizare pentru aceste puncte de presiune atunci când dormi pe o parte. Ca urmare, se poate forma un gol între talia ta și suprafața saltelei.

Abdomenul tău s-ar putea să se scufunde pentru a umple acest spațiu, ceea ce duce la disconfort și la o aliniere greșită a coloanei vertebrale. Saltelele cu fermitate medie echilibrează de obicei conturul și suportul pentru cei care dorm pe o parte.

Acestea permit o amortizare suficientă pentru ca părțile mai grele ale corpului să se afunde mai adânc în saltea, fiind în același timp suficient de ferme pentru a le împiedica să se afunde prea adânc și să provoace o dezaliniere a coloanei vertebrale.

Cele mai multe companii de saltele oferă perioade de probă cuprinse între 30 și 100 de nopți. Acest lucru îți permite să încerci salteaua, să dormi pe ea timp de câteva săptămâni și să stabilești dacă este cea mai potrivită.

Luați o pernă concepută pentru cei care dorm pe o parte

Cea mai bună pernă pentru cei care dorm pe o parte este una care susține alinierea corectă între gât și restul coloanei vertebrale. Gâtul ar trebui să rămână aliniat cu partea superioară a spatelui pentru a evita crearea unei presiuni sau a unei dureri de gât la trezire.

Dacă dormi pe o parte și ești predispus la dureri de gât, ar fi bine să eviți o pernă din pene și să optezi în schimb pentru o pernă de susținere din latex.

Măsoară spațiul dintre gât și marginea umărului. Când mergi la cumpărături pentru perne, această măsură ar trebui să fie apropiată de înălțimea pernei, care descrie înălțimea unei perne.

Poți folosi perne suplimentare pentru a face somnul lateral mai confortabil. Așează o pernă între genunchi pentru a menține șoldurile aliniate, pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor genunchilor și pentru a preveni tensionarea zonei lombare.

Adoptați o poziție simetrică de dormit pe o parte

Dormitul pe o parte simetrică este preferabil celui pe o parte asimetrică. Susținerea curburii naturale a coloanei vertebrale, de la cap până la șolduri, ajută la prevenirea oricăror dureri dimineața.

  1. Întinde-te pe o parte, cu capul pe pernă.
  2. Asigură-te că bărbia și gâtul sunt aliniate în centrul umerilor, iar umerii sunt aliniați cu șoldurile.
  3. Ține capul privind înainte, astfel încât bărbia să nu se încline spre gât sau să se răsucească în lateral.
  4. Ține brațele și mâinile aliniate, fie lângă corp, fie ușor în față.
  5. Ia în considerare plasarea unei perne mici între genunchi pentru a ușura presiunea asupra șoldurilor și pentru a împiedica genunchii să se prăbușească unul pe celălalt.
  6. Mulți dintre cei care dorm pe o parte optează pentru o poziție fetală, cu picioarele îndoite și încovoiate spre piept. Această poziție poate ușura presiunea din spate. Cu toate acestea, încolăcirea prea strânsă în această poziție poate face mai dificilă respirația.

 

Gravidele pot considera că plasarea unor perne sub abdomen și între picioare ameliorează presiunea suplimentară. Plasarea unei alte perne ferme sau a unei pături rulate în zona mică a spatelui poate ajuta la prevenirea disconfortului suplimentar.

Când să luăm în considerare o altă poziție de dormit

Dacă vă dați seama că nu vă simțiți confortabil dormind pe o parte, este posibil să doriți să treceți la dormitul pe spate. Poziția de dormit pe spate oferă multe beneficii potențiale. Aduce, inclusiv ameliorarea durerilor de spate, mai ales atunci când este folosită în combinație cu dormitul pe o parte.

Dacă treceți de la dormitul pe o parte la dormitul pe spate, o pernă mai subțire poate ajuta la susținerea noii poziții de somn. Cei care dorm pe o parte dorm adesea cel mai bine cu o pernă cu o înălțime mai mare.

Cei care dorm pe spate se simt mai bine cu o înălțime medie. Este vorba de o pernă care este suficient de înaltă pentru a oferi o amortizare pentru gât. Specialiștii recomandă să nu fie prea înaltă încât să le facă bărbia să se încline înainte în piept.

Concluzie

Dormitul pe o parte oferă o serie de beneficii. Cu toate astea există două preocupări cheie care pot fi mai bine servite de o altă poziție de somn. Aici vorbim de ridurile și durerile de umăr.

Dacă te îngrijorează ridurile, fii conștient de faptul că dormitul pe o parte, cu fața apăsată în pernă, poate comprima și tensiona pielea, ducând la apariția ridurilor.

Dormitul pe spate permite să reduci această presiune care cauzează riduri. De asemenea, dormitul pe o parte poate duce la sau poate exacerba durerile de umăr existente, deoarece punem mai multă presiune pe umărul orientat spre saltea.

Pentru a reduce la minimum riscul de dureri de umăr, încearcă să alternezi între părți. De asemenea, poate fi de ajutor să te concentrezi asupra menținerii capului și gâtului aliniate uniform cu ambii umeri și să folosești o combinație de saltea și pernă care să te susțină și care să nu te lase să te afunzi prea adânc în saltea.

Dormitul lateral te poate ajuta să dormi mai profund, dar nu este pentru toată lumea. Dacă resimți disconfort sau durere după ce dormi în această poziție, discută cu medicul.

Acum ca am aflat de ce să dormi pe o parte în fiecare seară, și care sunt beneficiile care există, conform specialiștilor, cu siguranță că voi dormi mai bine. Sper să fie la fel și în cazul tău.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Stațiunea cunoscută de romani și regii Ungariei, acum uitată
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro