Un somn odihnitor și la orele potrivite te ajută să îți poți face activitățile din timpul zilei așa cum dorești. Specialiștii au descoperit perioada de somn și de trezire cea mai bună pentru organismul oamenilor. Experții susțin că cel mai bine este ca fiecare să își facă un orar pentru somn, pentru mese, dar și pentru diverse activități de îngrijire sau sport. Poți să îți sincronizezi organismul cu ritmul natural doar dacă dormi într-un anumit interval. Care sunt orele perfecte?
Cu siguranță toată lumea știe că o viață echilibrată are la bază un set de reguli. Cei care vor să se simtă bine și să aibă o minte limpede trebuie să aibă un regim alimentar bun, un program de sport, o hidratare potrivită și un somn odihnitor.
Specialiștii susțin că cel mai bine pentru organism este să adormi deja la orele 22:00 și să te trezești la 06:00. În intervalul acesta reușești să îți încarci toate bateriile pentru ziua care urmează. Pentru a face asta este recomandat să îți faci un orar.
Experții au mai subliniat că este foarte important și să dormi între 7 și 9 ore pe noapte. Există unele persoane care cred că sunt matinale, dar ele întâmpină probleme în privința oboselii în jurul orelor 12:00.
Rafael Pelayo, expert în medicină somnului la Universitatea Stanford, dezvăluie secretul somnului. Mai exact, durata optimă de somn variază odată cu vârsta. Cel mai bine dorm micuții cu vârsta de până la 8 ani, moment în care ei se odihnesc cel mult 8-9 ore pe noapte.
Copiii care se află în primele 6-12 luni de viață dorm între 12 și 14 ore. Tinerii adulți cu vârste cuprinse între 20-25 de ani trebuie să doarmă 8 ore, iar în a doua jumătate a vieții somnul se stabilizează la 6-7 ore și scade progresiv după 65-70 de ani.
– Menține constante orele de mers la culcare și orele de trezire șapte zile din șapte, chiar și după o noapte „rea”.
– Rămâi în pat o perioada egală cu numărul de ore de somn pe care le dormi noaptea. Mulți insomniaci petrec mult prea mult timp în pat, încercând să stoarcă câteva minute de somn.
– Dacă nu poți adormi în 20 de minute, da-te jos din pat și fă ceva relaxant și distractiv, precum cititul. Nu fă treburi prin casă, facturi, munci sau orice altceva ce este prea stimulant pe durata unei treziri sau în două ore de când ai mers la culcare.
– Evita somnul ziua. În majoritatea cazurilor, somnul de ziua va interfera cu adormitul noaptea.
– Nu beți băuturi alcoolice cu cinci ore înainte de a merge la culcare. Alcoolul este un prost adjuvant al somnului și cauzează treziri pe timpul nopții.
– Evita cofeină (cafea, ceai, suc, ciocolată) după amiază. Ea poate determina un somn superficial sau treziri.