26 sept. 2022 | 17:57

Firma din România care investește 100 de milioane de euro. Ce afacere dezvoltă în țară

Diverse
Firma din România care investește 100 de milioane de euro. Ce afacere dezvoltă în țară
Firma din România care investește 100 de milioane de euro.

O firmă din România investește într-o afacere ce depășește suma de 100 de milioane de euro. Mai exact, investiția  s-ar ridica, în total, la aproximativ 115 milioane de euro. Investiția va fi realizată într-o comună din Ardeal. Despre ce este vorba!

Firma din România care investește 100 de milioane de euro

O firmă din Cluj-Napoca va amenaja un parc fotovoltaic uriaș pe terenuri închiriate din comuna Luca Mureșului, din județul Alba. Investiția impresionantă, care ar putea atinge suma de 115 milioane de euro, este făcută de SC Campeador Green Energy SRL Cluj-Napoca.

Afacerea constă în instalarea a sute de mii de panouri fotovoltaice, într-o suprafață de 190 de hectare de teren. Acest proiect a fost împărțit în trei loturi, iar pentru fiecare lor a fost solicitat și avizul Agenției pentru Protecția Mediului Alba.

Instituția a stabilit însă că aceste proiecte nu se supun evaluării impactului asupra mediului. Astfel, cel mai mare dintre proiecte se va întinde pe o suprafață de 89,43 hectare, cuprinzând în total 11.940 de panouri, 40 de transformatoare și 317 invertoare, iar puterea instalată va fi de 70 MWh.

Al doilea parc va fi realizat pe o suprafață de 88,28 hectare și va conține date tehnice similare cu cel anterior. Cea de-a treia zonă va avea o suprafață de 13 hectare și va cuprinde 15.940 de panouri, cu o putere nominală de 6,6 MWh. Astfel, în Lunca Mureșului se vor instala aproape 240.000 de panouri.

Energia produsă de parcul fotovoltaic, livrată sistemul energetic național

De precizat este și că aceste panouri fotovoltaice vor fi montate pe sisteme patentate de susținere, destinate special montării modulelor fotovoltaice, cu structuri metalice pentru fixare. Fixarea structurii metalice de susținere a panourilor fotovoltaice se va realiza cu ajutorul unor tije filetate ce se fixează în pământ.

Energia care se produce în parcul fotovoltaic va fi apoi livrată în sistemul energetic național prin intermediul unor stații de transformare ridicatoare 20/110 kV. Pentru unul dintre cele trei proiecte va fi necesară și subtraversarea râului Mureș cu linia de legătură pentru furnizarea energiei electrice în sistemul național.

Astfel, la prețurile existente acum de pe piață, cu 1MW fotovoltaic instalat costând cel puțin 800.000 de euro, investiția totală care ar urma să se realizeze la Lunca Mureșului s-a ridica la circa 115 milioane de euro, în total.

Despre Lunca Mureșului

Lunca Mureșului, numită în trecut Cucerdea Secuiască, este satul de reședință al comunei omonime din județul Alba. Această localitate se situează în zona de contact a Câmpiei colinare a Turzii cu terasele de pe dreapta văii Mureșului.