Afacerea cu care un român a dat lovitura. Rubinul din livadă se vinde cu zeci de lei pe kilogram

Afacerea cu care un român a dat lovitura. Rubinul din livadă se vinde cu zeci de lei pe kilogram
Afacerea cu care un român a dat lovitura. Cu ce se deosebește „Rubinul” din livadă de alte soiuri de nuci.

Afacerea cu care un român a dat lovitura. „Rubinul” din livadă se vinde cu câțiva zeci de lei pe kilogram. Este vorba despre cel mai nou soi de nuci, extrem de sănătos pentru consumatori, potrivit specialiștilor. Miezul acestor nuci este de o culoare roșu aprins și reprezintă o sursă excelentă de acizi grași omega-3, stimulând memoria și funcția cognitivă.

Afacerea cu care un român a dat lovitura

Un român de lângă Capitală, mai exact din județul Prahova, a plantat peste 1.000 de nuci, de diverse soiuri. Unul dintre ele, însă, se deosebește de toate celelalte. Este vorba despre „Rubinul” din livadă, care face nuci cu miez roșu. Denumirea arborelui vine de la culoarea acestui soi, rubinie.

Însă nu doar culoarea nucilor este specială. Acest soi este foarte viguros. Originar din Republica Moldova, se adaptează foarte bine chiar și în solurile mai puțin fertile. Potrivit explicațiilor românului din Prahova, pe nume Gabriel Pătru, acest arbore rezistă inclusiv la condiții de secetă și la boli.

„Am studiat câţiva ani trăsăturile sau caracteristicile agronomice ale varietăţii. După care ne-am convins în timp de valoarea, inclusiv culturală a lui. Am decis să omologăm acest soi cu denumirea de „Rubin”. Varietatea a devenit soi în momentul în care a fost omologat”, a explicat un pomicultor din Republica Moldova, Oleg Tîrsîna, pentru ObservatorNews.ro.

Administratorul pipinierei cultivă nucile „Rubin” și în solarii. Gabriel Pătru comercializează acest tip de nuci și producătorilor sau reprezentanților implicați în domeniul gastronomic. Potrivit relatărilor sale, există o cerere deosebită pentru acest soi de nuci, folosit în diverse rețete de mâncare.

Cât costă un kilogram de nuci „Rubin”

Un arbore pui de nuc „Rubin” costă în jurul sumei de 130-140 de lei. Când este scos la vânzare, producătorii încasează sume de bani duble față de nucile clasice. Un kilogram de nuci „Rubin” se vinde cu aproape 30 de lei, mai exact cu 27 de lei.

Nucile roșii pot fi cultivate atât în grădină, cât și în culturi de mari dimensiuni. Acestea prezintă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că sunt bogate în omega-3, nucile roșii conțin și o cantitate ridicată de antioxidanți puternici ce ajută la combaterea radicalilor liberi din organism și la reducerea inflamațiilor.

Nucile roșii sunt, de asemenea, bogate în vitamine și minerale cunoscute pentru stimularea memoriei și a sistemului imunitar. Printre acestea se numără: vitamina E, cupru, seleniu, fier și niacină.

Nucile „Rubin” sunt ovale și de dimensiuni asemănătoare cu cele clasice, prezentând un diametru de trei centimetri. Coaja nucilor este tare și încrețită și prezintă crestături adânci care acoperă întreaga suprafață. Miezul nucilor este învelit într-o coajă bogată, de culoare burgundă. Nucile roșii au aromă de pin și citrice, dar prezintă și un gust profund de nucă dulce.