Doi români din Miercurea Ciuc au dat lovitura cu o afacere pe care aproape oricine ar putea să o deschisă. Soţii Balint au mare succes şi au ajuns să câştige sute de lei din vânzarea unui kilogram din produsele lor speciale.
Desertul preferat al multor români a dus la înființarea unei afaceri foarte profitabile pentru doi tineri din Miercurea Ciuc. În urma unui curs de gătit, o tânără cu spirit de afaceri și-a descoperit pasiunea pentru prepararea ciocolatei.
Astfel, a pus pe picioare o firmă care își livrează produsele în zeci de magazine din țară și care avea o cifră de afaceri de aproape 50.000 de euro în anul 2019.
Inițial, Eszter Balint a vrut să facă acasă ciocolată pentru prieteni și familie. A pus în practică rețeta bunicii, însă rezultatele nu au cele scontate, astfel că s-a înscris la un curs. Așa și-a perfectat pasiunea, timp în care a decis să își deschidă o afacere.
„Noi am pornit de la zero cu ajutorul unui start-up și am început să facem ciocolată pentru evenimente. Dar când a venit virusul, a trebuit să împachetăm pralinele și să mergem în magazine. Avem foarte multe comenzi și încercăm să le onorăm pe toate”, a declarat Eszter Balint, proprietara manufacturii.
Start-up-ul a pornit cu o investiție de 34.000 de euro, bani cu ajutorul cărora și-a dotat laboratorul de ciocolată. Apoi, Eszter Balint a mai investit alți 15.000 de euro din fonduri proprii pentru înființarea și amenajarea sediului.
„Vrem să creăm un profil de manufactură care poate produce o cantitate mai mare de ciocolată, dar nu cu maşinării noi. Vrem să ne folosim de ajutorul mai multor tineri creativi, care vor să vină în echipa noastră”, a spus, la rândul său, Burjan Zsolt, conform Ziarului Financiar.
„Cel mai important pentru noi este că am început să folosim ingredientele locale în aceste tehnologii moderne, ca să schimbăm gusturile obişnuite cu cele locale: cu pălincă, mentă, sare din Praid, fructe locale. Aşa produsele devin autentice”, a mai spus Burjan Zsolt.
Astfel, zecile de tipuri de bomboane le-au adus afaceriștilor și un premiu important – cea mai bună ciocolată artizanală a județului Harghita.
Un kilogram de bomboane făcut de cei doi costă aproximativ 240 de lei, dar pentru că partenerii sunt atenți la preferințele fiecărui client, au ales să facă pachete mixte, care au prețuri între 32 și 60 de lei.
Nu în ultimul rând, în anul 2021 start-up-ul celor doi a avut o cifră de afaceri de 42.000 de euro, având 3 angajați, iar firma este într-o continuă expansiune.