Care este greșeala majoră care îți omoară Steaua Crăciunului. Cum îngrijești corect această plantă, de fapt. Poinsettia, cunoscută ca și „Steaua Crăciunului” sau Crăciunița, este un cadou foarte popular făcut mai ales cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Această plantă necesită o îngrijire atentă, iar astfel se va menține frumoasă până spre finalul iernii.
Trebuie să știi că „florile” roșii nu sunt flori, ci sunt frunze modificate (bractee). Florile acestei plante sunt mici și galbene, localizate în centrul bracteelor.
Pentru a păstra planta proaspătă, se ține cont de următoarele detalii. Când cumperi planta, trebuie să ai grijă ca frunzele și bracteele roșii să fie ferme, neșifonate, fără margini înnegrite, iar planta să nu aibă frunze galbene.
Planta poate fi protejată la transport cu o hârtie groasă. De asemenea, un sfat foarte important este să nu lași planta în mașina neîncălzită până îți rezolvi alte treburi și transferă planta cât mai urgent cu putință.
Planta poate fi amplasată într-o încăpere răcoroasă, cu 16-18 grade C, la lumină multă, însă fără soare direct. Se recomandă găsirea unui loc ferit de aer cald sau rece.
Planta se amplasează la o înălțime unde să nu poată fi atinsă de către copii sau animale de casă, întrucât seva acestei plante este iritantă pentru piele și mucoase.
Planta se pune într-un ghiveci mască sau dotează ghiveciul cu o farfurie și trebuie să ai grijă ca ele să fie impermeabile, pentru a proteja mobila. Planta se udă cu generozitate atunci când solul se usucă la suprafață, iar la 15 minute după udare se îndepărtează apa în exces din farfurie sau din mască.
La finalul lunii august, Crăciunița se mută în interior, iar dacă este necesar, ea se mai tunde, lăsând pe fiecare tulpină câte 3-4 frunze. La începutul lunii noiembrie, trebuie însă să înceapă un program special, care va dura două luni. Pentru ca bracteele să se coloreze, Crăciunița necesită un regim de lumină foarte strict. Întunericul este mai important decât lumina în aceste două luni.
De menționat este că planta are nevoie de 14-15 ore de întuneric în fiecare zi. În aceste ore, lumina nu trebuie să ajungă deloc la ea. O soluție reprezintă și acoperirea ei în fiecare seară cu un sac opac de hârtie, o cutie din carton sau o folie neagră.
Este important ca materialul ce va feri planta de lumină să nu atingă frunzele plantei pentru a nu se deteriora. Planta trebuie descoperită apoi în jurul orei dimineața și apoi udată corespunzător.