Majoritatea oamenilor din ziua de azi consumă laptele pe care îl cumpără din supermarket. Un număr foarte mic dintre ei mai achiziționează acest produs de la țărani. Poate puțini știu, dar 80% din laptele din comerț este standardizat. Mai exact, el conține lapte praf, lapte parțial smântânit sau grăsimi de lapte, arată experții APC. Ce truc te ajută să pleci acasă cu laptele cel mai bun pentru familia ta? Nu trebuie să te lași păcălit!
Cei mai mulți cumpără lapte din comerț pentru că este ușor de găsit, există numeroase variante și este comod pentru că nu necesită fierbere în plus pentru eliminarea bacteriilor.
Laptele vândut de țărani are un cu totul alt gust și cu siguranță este mai sănătos. Chiar și dacă alegi varianta mai ușoară, trebuie să te asiguri că mergi cu un produs bun acasă.
Una din falsificările cele mai importante ale laptelui este adăugarea de apă. El mai poate să fie falsificat și prin scoaterea grăsimii sau amestecarea lui cu altul de la alte animale.
Trebuie să duci laptele într-o cameră cu lumină bună în care nu sunt alte mirosuri și în care este o temperatură de 20 de grade. Încălzește puțin din el și o să vezi exact ce ai nevoie.
Mai exact, compoziția lui după ce ia contact cu căldura trebuie să fie lichidă, cu gust plăcut și cu o culoare gălbuie. Dacă este falsificat, acesta devine apos, are o nuanță albăstruie și un miros neplăcut. Producătorii mai pot adăuga în lapte: untură de porc, seu topit de bovine sau uleiuri vegetale.
Se mai obișnuiește înlocuirea cu laptele de oaie, bivoliță sau capră cu cel de vacă. Laptele de oaie și bivoliță e mai gras și conține mai multe proteine.
Este de preferat să consumi lapte de la țărani, dar să găsești o sursă de încredere de unde să îl cumperi. Cel mai bine este să apelezi la rudele de la țară care te pot ajuta în această direcție.