05 iun. 2022 | 11:35

Cum recunoști alimentele contrafăcute. Carnea, laptele și mierea se dau singure de gol

Diverse
Cum recunoști alimentele contrafăcute. Carnea, laptele și mierea se dau singure de gol
Ai grijă la alimentele contrafăcute: cum să le recunoști?

Oamenii trebuie să aibă grijă foarte mare la ceea ce consumă. Unele alimente pot părea sănătoase și perfecte de servit familiei, dar multe dintre produse sunt contrafăcute. Poți să le vezi rapid pe cele pe care trebuie să le lași pe rafturile magazinelor sau pe tarabe. Acestea se dau singure de gol. Ce indicii îți oferă chiar ele? Cu siguranță ai observat și tu mici diferențe la miere, carne și lapte.

Produsele contrafăcute: ai grijă la aceste detalii

Oamenii încearcă pe cât de mult posibil în aceste vremuri să se depărteze de produsele care sunt încărcate de compuși nepotriviți organismului. Cu toate astea, într-un scenariu nefericit ne pot aduce chiar și unele alimente despre care avem numai gânduri bune.

Mai exact, uleiul de măsline îndoit cu ulei de floarea-soarelui, miere înmulțită cu sirop de glucoză și carne de cal vândută drept carne de vită sunt doar câteva dintre exemplele pe care unii români le-au luat la cunoștință.

Ambalajele care îți fură ochii și îți scot banii din buzunare acoperă ingrediente nepotrivite pe etichetele care nu sunt nici ele sincere în totalitate.

Acestea promit sănătate curată, dar pot ascunde mulți compuși ieftini sau aditivi nocivi care să le anuleze toate beneficiile. De asemenea, trebuie să știi că prețul mare nu garantează întotdeauna o rețetă autentică.

Uleiul scump

Un alt exemplu este uleiul de lux pentru care plătești mai mult, dar care ajunge să facă un fum incredibil în casă. Cafeaua superioară te face, de fapt, să savurezi nechezol.

Falsificarea alimentelor este o practică deja cunoscută. Încă de la începutul secolului al XIX-lea produsele erau multiplicate cu chimicale.

Astăzi, carnea, uleiul extravirgin, mierea, laptele, peştele scump şi cafeaua se falsifică cel mai mult. Pentru asta se adaugă substanțe ieftine de umplutură pentru dublarea lor sau se tratează alimentul cu chimicale pentru aspect și gust pentru a-i prelungi viața la raft.

Cum poți să le recunoști?

Uleiul de calitate nu va face niciodată fum. Dacă ai dat mulți bani pe o sticlă de ulei și te trezești un un miros deloc plăcut în bucătărie atunci când gătești, află că el este contrafăcut.

„Uleiul extravirgin rezistă până la 190 de grade fără a se descompune în compuşi toxici. Dacă scoate fum la scurt timp după ce l-aţi pus în tigaie, este posibil să fie falsificat. Beneficiile asupra sănătăţii sunt valabile doar pentru uleiul extravirgin, crud”, spune specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Cafeaua se simte imediat după gust, pentru cunoscători. Ea este de multe ori combinată cu adaos de Robusta. Trebuie să știi și că somonul de cultură sau păstrăvul este vândut ca fiind somon sălbatic. Cel sălbatic este roz-portocaliu.

Mierea contrafăcută ține mult mai mult decât cea naturală care se zaharisește rapid, iar laptele de la țărani nu este mai sigur decât cel ambalat.

Dacă el este alb imaculat, este cel mai probabil să aibă în compoziție apă, margarină, untură (pentru caimac), amidon, făină (pentru consistenţă) sau aracet (pentru un alb imaculat).