06 iun. 2022 | 12:23

Grupa de sânge care îți poate provoca pierderi de memorie. Ce au descoperit specialiștii

Sănătate
Grupa de sânge care îți poate provoca pierderi de memorie. Ce au descoperit specialiștii
„Descoperirile evidențiază legăturile dintre problemele vasculare și sănătatea creierului” - cercetătorii americani

În ultimii ani au apărut tot mai multe speculații privind corelația dintre pierderea memoriei și grupele de sânge. Cele mai recente studii arată că ar putea exista o legătură între grupa de sânge AB și pierderea memoriei. Studiile americane arată că aceste pierderi apar la o vârstă mai înaintată.

Studiile americane dezvăluie legătura dintre grupa de sânge AB și pierderea memoriei

Persoanele cu sânge AB, prezente în 4% din populație, par să aibă mai multe șanse de a dezvolta probleme de gândire și de memorie decât cele cu alte grupe de sânge. Studiul, publicat în Neurology, se bazează pe cercetări anterioare care arată că grupa de sânge poate influența riscul cardiac.

O organizație caritabilă a declarat că cea mai bună modalitate de a menține creierul sănătos este o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și nefumatul. O echipă americană condusă de Dr. Mary Cushman, de la Colegiul de Medicină al Universității Vermont din Burlington, a analizat date de la aproximativ 30.000 de cetățeni americani cu vârsta de 45 de ani și peste.

Persoanele cu grupa de sânge AB au reprezentat 6% din grupul care a dezvoltat tulburări cognitive. Studiul arată că mai mult decât cei 4% găsiți în populația generală. Aceștia aveau cu 82% mai multe șanse de a avea dificultăți cu memoria de zi cu zi, cu limbajul și cu atenția, ceea ce poate semnala debutul demenței.

Studiul nu a analizat riscul de demență

Studiul a susținut ideea că a avea o anumită grupă de sânge, cum ar fi O, poate da un risc mai mic de boli cardiovasculare, care la rândul său protejează creierul.

„Studiul nostru analizează grupa de sânge și riscul de afectare cognitivă. Dar mai multe studii au arătat că factori precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul cresc riscul de afectare cognitivă și demență.

Grupa sanguină este, de asemenea, legată de alte afecțiuni vasculare. Vorbim de accidentul vascular cerebral.”, a declarat Dr. Cushman.

Comentând studiul, Dr. Simon Ridley, șeful departamentului de cercetare de la Alzheimer’s Research UK, a declarat că cercetarea nu a analizat riscul de demență și că este prea devreme pentru a spune dacă grupa de sânge AB ar putea fi legată de un risc mai mare de apariție a acestei afecțiuni. „Dovezile actuale sugerează că cele mai bune modalități de a menține creierul sănătos sunt o dietă echilibrată, nefumatul și exercițiile fizice regulate”, spune specialistul.

„Descoperirile evidențiază legăturile dintre problemele vasculare și sănătatea creierului”

Pentru a realiza studiul lor, cercetătorii au folosit date dintr-un studiu mai mare numit REGARDS Study. Această parte a cercetării a urmărit 30.000 de persoane timp de aproximativ 3,4 ani.

Aceasta a identificat 495 de participanți care au dezvoltat probleme de gândire și de memorie, sau tulburări cognitive. Datele au fost colectate pe parcursul celor trei ani de studiu. Aceștia au fost comparați cu 587 de persoane care nu aveau probleme cognitive.

„Constatările evidențiază legăturile dintre problemele vasculare și sănătatea creierului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate.”, a declarat Dr. Cushman.

Echipa a analizat, de asemenea, nivelurile din sânge ale unei proteine care ajută la coagularea sângelui. Această proteină, numită factorul VIII, ale cărei niveluri ridicate, au fost legate de un risc mai mare de afectare cognitivă și demență.

Cei din studiu cu niveluri mai ridicate ale acestei proteine au avut cu 24% mai multe șanse de a dezvolta probleme de gândire și de memorie în timpul studiului decât cei cu niveluri mai scăzute. În plus, participanții cu grupa de sânge AB aveau un nivel mai ridicat de factor VIII decât persoanele din toate celelalte grupe de sânge.

Deși descoperirile lor sunt intrigante, Dr. Cushman avertizează că „sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate”, conform Medical News Today.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Simona Halep, anunț trist de Crăciun. Decizie dificilă pentru româncă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro