Câte ore trebuie să doarmă persoanele cu vârste de peste 40 de ani. Ce spune ultimul studiu

Câte ore trebuie să doarmă persoanele cu vârste de peste 40 de ani. Ce spune ultimul studiu
De cate ore de somn are nevoie o persoana de peste 40 de ani

Specialiștii în sănătate au ajuns la concluzia câte ore trebuie să doarmă într-o noapte oamenii cu vârste de peste 40 de ani. Studiul a fost efectuat pe aproape 500.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani și a relevat că atât somnul prea mult, cât şi cel insuficient a fost asociat cu performanţe cognitive slabe.

Specialiștii au spus cât ar trebui să doarmă o persoană adultă. Ce se întâmplă dacă nu se doarme cât trebuie

Oamenii de știință au descoperit că persoanele de peste 40 de ani ar trebui să doarmă câte 7 ore pe noapte.

Barbara Sahakian, profesor al departamentului de psihiatrie al Universităţii Cambridge, a declarat: „Pentru fiecare oră care se îndepărtează de şapte ore, starea de sănătate se înrăutăţeşte. Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii noastre fizice şi mentale”.

Somnul bun, la fel de important ca și exercițiile fizice

Cercetătoarea a adăugat că un somn bun este important în toate etapele vieţii, însă mai ales atunci când oamenii îmbătrânesc. „Cred că este la fel de important ca exerciţiile fizice”, a mai spus aceasta.

Un motiv posibil pentru legătura dintre somnul insuficient şi declinul cognitiv este deranjarea somnului cu unde lente, sau profunde, care s-a dovedit a fi important pentru consolidarea memoriei.

Cum afectează lipsa somnului

Lipsa somnului profund ar putea, în plus, să împiedice creierul să elimine toxinele în mod eficient, informează The Guardian.

De asemenea, studiul, care a folosit date de la UK Biobank, a inclus imagini ale creierului, precum şi date genetice pentru circa 40.000 de participanţi. S-a ajuns la concluzia că zona creierului cea mai afectată
de somn este regiunea care conţine hipocampul, centrul de memorie al creierului, un somn prea mult sau prea puţin fiind legat de un volum mai mic al creierului.

Nu s-a demonstrat legătura dintre somn și cauzele unor tulburări cerebrale

De asemenea, analiza a constatat că oamenii care dormeau şapte ore pe noapte au obţinut cele mai bune rezultate, în medie, la testele cognitive în ceea ce privește viteza de procesare, atenţia vizuală, memoria şi abilităţile de rezolvare a unor probleme.

Chiar și așa, lucrarea nu a putut dovedi o relaţie de cauzalitate, legătura dintre somn şi unele tulburări cerebrale fiind una complexă. Spre exemplu, modelele neobişnuite de somn şi insomnia sunt simptomul comun la oamenii cu demenţă.

Nu se știe de ce persoanele în vârstă au probleme cu somnul

„Deşi nu putem spune în mod concludent că prea puţin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive, analiza noastră care priveşte indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susţină această idee.

Motivele pentru care persoanele în vârstă au un somn mai slab par a fi complexe, influenţate de o combinaţie între constituţia noastră genetică şi structura creierului nostru”, a declarat Prof. Jianfeng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai.