Politica românească de astăzi a fost descrisă perfect, cu mai bine de un secol în urmă, de I.L.Caragiale. Plecând și de la zicala „lupii strigă hoții la stână”, Viorica Dăncilă face în aceste zile câteva declarații. Ideile enunțate de fostul prmier PSD, sunt referitoare la viitori foști membri PSD. În aceeași declarație, Viorica Dăncilă exclude din start intenția acestora de a intra în rândurile Partidului Naţiune Oameni Împreună. Motivațiile sunt, pe cât de hilare, pe-atât de halucinante și în contradicție cu politica dusă chiar de fostul premier, pe vremea când se afla în rândurile PSD.
venită din Roșiorii de Vede, Virocia Dăncilă a intrat în politica românească încă din 1996. Membră de partid, cu puține rezultate notabile, a trecut de la funcția de președinte al Organizației de Femei a PSD din Videle, unde a stat din 2000 până în 2003, la consilier local din partea PSD, în Consiliul Local Videle, iar între 2008–2009, a ocupat funcția de consilier județean PSD, Consiliul Județean Teleorman. Ulterior, din 2003 și până în 2011, a fost președinte al Organizației PSD din orașul Videle.
Momentul de glorie avea să vină în 2009, când candidează la Parlamentul European de pe listele PSD, funcție pe care a și ocupat-o în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.
Primește un nou mandat de europarlamentar în 2014. Susținătorul ei, din umbră spuneau unii analiști politici, Liviu Dragnea, avea să o propulseze în prim-plan în 2018. Este momentul în care Viorica Dăncilă este propusă și devine prima femeie prim-ministru.
Dar măsurile sociale și politice luate de guvernul condus de pupila lui Dragnea, avea să-i aducă și declinul politic. În Parlamentul României, opoziția PNL de atunci, avea să voteze demiterea guvernului și, implicit, plecarea Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria. Eșecul din parlament și eșecul din alegerile prezidențiale, aveau să-i aducă și excluderea din PSD, partid preluat de Marcel Ciolacu.
După plecarea din PSD, Viorica Dăncilă ajunge în rândul consilierilor BNR, postură aspru criticată de opoziție, dar și de alți factori politici, inclusiv din PSD.
După o perioadă de relativă liniște, Viorica Dăncilă era anunțată ca potențial președinte a unei noi formațiuni politice. Partidul Naţiune Oameni Împreună, inițiat de un grup din Cluj, anunța candidatura acesteia la prima funcție în partid.
Deși deține funcția în partid de numai o zi, Viorica Dăncilă a ieșit cu declarații legate de structura de partid și care va fi practica acestuia. Viorica Dăncilă a ajuns să se dezică de trei ori de foștii săi colegi de partid. În declarația dată, după ce a fost aleasă perședinta PNOÎ, Viorica Dăncilă a vorbit de o posibilă acceptare a unor viitori foști membri PSD:
„În acest moment nu, pentru modul în care social-democraţii duc România în acest moment. Pentru că se află la guvernare, nu cred că este unul benefic pentru România. Am foarte mulţi prieteni. Am foarte mulţi oameni cu care încă vorbesc. Sunt oameni pe care îi apreciez foarte mult în Partidul Social Democrat.
Dar deciziile la nivelul conducerii partidului nu sunt deciziile care să ducă România într-o direcţie bună. Vedem, de cele mai multe ori, că sunt simpli observatori, văd că nu merg lucrurile într-un anumit domeniu, sunt îngrijoraţi că România are o scădere a nivelului de trai, dar oamenii aşteaptă soluţii şi proiecte. Nu eşti doar simplu observator când eşti la guvernare, dacă erau în opoziţie acest lucru cred că corespundea modului lor de a face politică”, a declarat marți Viorica Dăncilă.
Deși mai sunt doi ani până la alegerile parlamentare, noua formațiune nu și-a expus public platforma program. Nu și-a anunțat nici viziunea politică, precum nici doctrina de partid. Cu toate astea, extrem de optimistă, Viorica Dăncilă a anunțat, tot ieri, decizia de a candidat, ca partid, la viitoarele alegeri.
„Vom candida la toate alegerile din 2024 – europarlamentare, locale, parlamentare, prezidenţiale – şi cred eu că vom avea un scor destul de bun. Voi candida pe una dintre liste, e prematur să vă spun pe ce liste voi candida.
Noi ne propunem să câştigăm. Să maximizăm rezultatul pe care îl vom obţine şi atunci vom decide, în funcţie de modul în care suntem apreciaţi de români, de rezultatele pe care le avem în sondaje, atunci vom hotărî pe ce liste voi candida eu.
Este un partid de tineri, de specialişti, de oameni noi în politică. Partidul Naţiune Oameni Împreună va fi un partid important pe scena românească”, a mai arătat Dăncilă, potrivit Agerpres.
Deși ambigue informațiile noii formațiuni politice, Viorica Dăncilă pare încrezătoare în rezultatele posibile la alegerile din 2024. Pare la fel de încrezătoare ca fostul ei mentor, Liviu Dragnea, care anunța cam același lucru în urmă cu ceva timp, după anunțarea formațiunii sale politice. Nu ar fi exclus ca cele două, într-un final apoteotic, chiar să-și dea mâna peste doi ani.
Rămâne de văzut care va fi drumul partidului condus de Viorica Dăncilă. Rămâne să vedem și dacă într-adevăr românii vor regăsi în platforma acestei formațiuni ideile inovatoare.