Rusia intenționează să cucerească întreaga Ucraină. Dar armata rusă nu a reușit să se descurce încă prima zi a invaziei sale, declara secretarul britanic al apărării, Ben Wallace. Rusia și-a lansat invazia pe uscat, pe calea aerului și pe mare, în urma unei declarații de război a președintelui Vladimir Putin. Atacul asupra Ucrainei este considerat cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Președintele rus Vladimir Putin „a trecut la un asalt total”, ordonând trupelor sale să intre în două zone controlate de rebeli din estul Ucrainei, mai declara pe 23 februarie același secretar al apărării.
Deși acesta este desideratul clar, armata rusă nu a reușit să își atingă principalele obiective. Declarația, una destul de ponderată totuși, i-a aparținut secretarului britanic al apărării, Ben Wallace. Cu o zi înainte de aceste declarații, Wallace îi transmitea președintelui rus Vladimir Putin că „nu este prea târziu pentru a opri invazia din Ucraina”.
Marea Britanie a luat o serie de măsuri punitive împotriva Moscovei de când Putin a lansat atacul de săptămâna trecută, inclusiv sancțiuni împotriva băncilor rusești.
Ministrul britanic a calificat acțiunile liderului rus ilegale și a avertizat că Putin riscă să fie izolat pentru decenii întregi. În același timp, oficlaul a mai declarat că Marea Britanie va fi alături de guvernul ucrainean, a adăugat el, amintind de ajutorul letal și non-letal oferit Kievului de Marea Britanie și Estonia.
„Mesajul către președintele Putin este Stop. Nu este prea târziu să vă opriți din ceea ce faceți. Sancțiunile sunt grele, comunitatea internațională este unită. NATO este unită și nu vom accepta ceea ce vedem în Ucraina. Acest lucru nu s-a terminat aici.
Consecințele a ceea ce vedem în Ucraina se vor răsfrânge asupra Europei și a NATO nu doar pentru câteva săptămâni, ci și pentru lunile și anii care vor urma.”, a declarat Wallace în timpul unei conferințe de presă cu omologul său estonian Kalle Laanet, conform BBC.
Citește și: Finalul războiului Rusia-Ucraina: 3 scenarii posibile despre cum s-ar putea termina
Cetățenii ucraineni prezenți în SUA începând de marțea trecută vor putea rămâne în țară în cadrul unei categorii speciale de migranți. Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a anunțat joi seară această măsură, afirmând că guvernul va extinde statutul de protecție temporară (TPS) pentru ucraineni.
Securitatea internă desemnează în mod obișnuit naționalitățile sub TPS din cauza conflictelor armate în curs, a dezastrelor naturale, a epidemiilor sau a altor condiții extraordinare și temporare.
Condiții care împiedică oamenii să se întoarcă în siguranță în țările lor de origine. Cetățenii din 12 țări sunt deja protejați în cadrul TPS. Printre acestea se numără Birmania, Haiti, Siria și Yemen.
În același interviu acordat celor de la BBC, Ben Wallace a mai declarat că strategia militară de la Kremlin s-a lovit de un zid puternic în Ucraina, și că, în aceste condiții, „Strategia militară a Rusiei nu merge conform planului”.
El a declarat pentru BBC că logistica recuperată din vehiculele blindate arată că armata rusă este în întârziere, și că planurile de a apela la ucraineni ca la niște eliberatori au eșuat.
Între timp, președintele Putin a insistat asupra faptului că „invazia Rusiei decurge conform planului” într-un discurs televizat joi.
Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului la Națiunile Unite, afirmă că „există întotdeauna loc pentru diplomație, dar, sincer, nu avem încredere în diplomația britanică”.
Oficialul rus de rang înalt de la Națiunile Unite a criticat miercuri diplomația britanică, cu câteva ore înainte ca premierul britanic Boris Johnson să vorbească cu Vladimir Putin pentru a încerca să dezamorseze criza din Ucraina.
„Întotdeauna este loc pentru diplomație, dar, sincer, nu avem încredere în diplomația britanică. Cred că în ultimii ani diplomația britanică a demonstrat că este absolut inutilă.
Chiar nu vreau să jignesc pe nimeni, mai ales pe bunii mei prieteni, diplomații britanici, dar, într-adevăr, rezultatele nu sunt cu nimic de lăudat.”, a declarat pentru Sky News Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului la ONU.
Johnson a vizitat pe 1 martie Kievul, avertizând că forțele rusești masate la graniță reprezintă un „pericol clar și prezent” pentru Ucraina.