Invazia Kremlinului în Ucraina a trecut printr-un filtru de propagandă la Moscova. Autoritățile par îngrijorate de faptul că rușii obișnuiți vor fi dezgustați de scenele cu rachete care lovesc Kievul. Astfel că, au încercat să îndepărteze publicul de acest adevăr incomod. Pentru a face acest lucru, guvernul rus a luat măsuri extraordinare. S-a trecut la blocarea Facebook. În același timp, au amenințat cu închiderea unor instituții media independente, precum TV Rain și ziarul Novaia Gazeta, care a publicat o ediție în limbile rusă și ucraineană cu titlul „Rusia bombardează Ucraina”. Pe de altă parte, un număr de publicații online, chiar și din România, fie au fost clonate, fie închise sub acuzațiile de propagandă pro-Rusia.
În timp ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența a două regiuni separatiste din Ucraina, pro-Rusia a lansat numeroase imagini și videoclipuri care prezintă Ucraina ca fiind agresorul.
Eforturile lor au fost demontate rapid de experți și verificatori de fapte. Dar pentru Moscova, cantitatea prevalează asupra preocupărilor legate de calitate. Exemplele de dezinformare abundă pe internet.
O fotografie a unui presupus vehicul blindat ucrainean pe teritoriul rusesc, o înregistrare video cu trupe ucrainene într-o misiune de infiltrare în Rusia. Un alt clip care ar arăta presupuși sabotori ucraineni sau polonezi care încearcă să arunce în aer tancuri rusești.
Dezinformarea circulă în grupurile pro-ruse de pe serviciul de mesagerie Telegram. Ulterior este apoi transmisă de organizațiile media de stat și pro-Kremlin. În ultimele zile, presa de stat rusă a insistat asupra faptului că Putin a ordonat trupe într-o misiune de „menținere a păcii” în estul Ucrainei pentru a preveni ceea ce liderul rus a numit „un genocid al vorbitorilor de limbă rusă” de către guvernul de la Kiev.
Cu toate acestea, multe clipuri și imagini false nu au scăpat de atenția verificatorilor de fapte. Majoritatea au ajutat la campania de dezinformare rusească pe internet.
Așa cum anunțau și cei de la Pagina de Media, cel puțin două publicații online românești se presupune că ar fi fost clonate de site-uri din Rusia.
Informația a fost dată, conform unui comunicat emis de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. Confirmarea acestui aspect era făcută și de Orlando Nicoară, acesta declarând că:
„De mai bine de o lună ne chinuim să blocăm reclamele de pe Fb care copiază layoutul siteului şi promovează „soluţii” de îmbogăţire rapidă. Şi noi şi două bănci mari care operează în.ro şi ale căror identităţi au fost folosite.”
În România, s-a luat decizia ca Russia Today, și cel puțin 8 site-uri de origine rusească să fie interzise.
Citește și: Când s-ar termina războiul. Obiectivele au fost atinse de către Moscova, susțin propagandiștii ruși
O altă publicație, proprietate a ziaristului Ovidiu Albu, ar fi fost închisă de guvern, sub acuzațiile de propagandă pro-Rusia. Este vorba de publicația Aktual24.ro, despre care, în trecut, se știa că ar fi luat de multe ori poziții împtriva formațiunii politice PSD. Ziaristul a scris pe contul său de Facebook despre această decizie, declarând:
„Mă confrunt cu o situaţie absolut nebunească şi total absurdă. Domeniul aktual24.ro a fost anulat brusc şi absolut fără nicio explicaţie în această seară.
Ulterior, a apărut un comunicat al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică cu o listă de site-uri ruseşti de propagandă interzise pentru fake news în care a fost băgat şi aktual24.ro.
Sunteţi nebuni? Unde aţi văzut propaganda pro-Moscova pe aktual24.ro?”, scrie Ovidiu Albu pe Facebook.
Jurnalistul încearcă în aceeași postare să aducă argumentele sale împotriva deciziei de a-i fi închisă publicația, declarând că „Încă o dată, este o dementă totală.”
„Sunt mii de trolli care mă înjura, îmi doresc toate ciumele şi bolile pentru că scriu rele de Putin şi ăştia mă interzic pentru că îi fac propaganda lui Putin? În plus, sunt invocate două IP din Germania legate de aktual24.ro. Eu n-am mai fost în Germania de 10 ani şi nici n-am pe nimeni acolo care să scrie pentru site, lucru care poate fi dovedit foarte uşor.
(update: îmi spus cei de la hosting, presslabs, că la acele adrese de IP sunt serverele lor de fapt). Încă o dată, este o dementă totală. Sunt convins că toată povestea are legătură cu creşterea masivă de trafic din această perioadă, am ajuns la peste 300-400.000 de unici pe zi, tocmai cu ştiri anti-Putin şi anti-Kremlin.
Le ştiţi, le-aţi văzut. Undeva a deranjat extrem de tare şi s-a băgat tocmai un fake news despre aktual24.ro. Am dus o muncă titanică să ajung aici, iar acum mă trezesc interzis în baza unei minciuni cât Rusia de mare. Este pur şi simplu grotesc ce mi se întâmplă. Voi încerca mâine să aflu de unde a pornit aceasta dementă sinistră.”
Citește și: Cele mai mari minciuni propagandistice pe care oamenii le mai cred și azi. Tu faci parte din ei?
Se știe că Rusia este un maestru al propagandei online de când agenții săi au intervenit în campania prezidențială americană din 2016.
De altfel, Moscova a folosit deja aceleași tehnici în 2014. Atunci justifica anexarea Crimeei, ca fiind o necesitate, deși minciunile erau evidente.
Atenția occidentalilor, dar și a forurilor media din Europa, și din România, este în aceste zile la cote maxime, în încercarea de a stopa dezinformarea și așa-zisa propagandă plătită pro-Rusia.