Grupul Anonymous a revendicat creditul pentru piratarea bazei de date a Ministerului rus al Apărării și se crede că a piratat mai multe canale de televiziune de stat pentru a difuza conținut pro-Ucraina.
Fiecare dintre conflicte se desfășoară în umbră, dar în cazul invaziei Rusiei în Ucraina, grupul numit Anonymous este cel care a făcut cea mai publică declarație de război.
Grupul a revendicat mai multe incidente cibernetice, inclusiv atacuri distribuite de negare a serviciului – în care un site devine inaccesibil prin bombardarea cu trafic – care au doborât site-uri guvernamentale și pe cel al Russia Today, serviciul de știri susținut de stat. Duminică după-amiază, site-urile oficiale ale Kremlinului și ale Ministerului Apărării erau încă inaccesibile.
Anonymous a declarat, de asemenea, că a spart baza de date a Ministerului Apărării, în timp ce duminică s-a afirmat că grupul a spart canalele televiziunii ruse de stat, postând conținut pro-Ucraina, inclusiv cântece patriotice și imagini de la invazie.
Printre țintele grupării din trecut s-au numărat CIA, Biserica Scientologică și Statul Islamic și, deși colectivul a stat deoparte după o serie de arestări în SUA la începutul anilor 2010, și-a reluat activitatea după uciderea lui George Floyd. Un fost membru al Anonymous a descris principiul său director ca fiind „anti-oprimarea”.
Russia Today a atribuit în mod deschis problemele de pe site-ul său web grupului Anonymous și a afirmat că atacurile au venit din SUA după ce grupul și-a publicat „declarația de război”.
Un purtător de cuvânt al postului a declarat: „După declarația Anonymous, site-urile web ale RT au devenit subiectul unor atacuri DDoS masive de la aproximativ 100 de milioane de dispozitive, majoritatea cu sediul în SUA”.
În schimb, activitatea cibernetică împotriva Ucrainei a fost atenuată până în prezent, în ciuda previziunilor larg răspândite potrivit cărora un atac militar rusesc asupra țării ar fi avut urmări și digitale, scrie TheGuardian.
Site-urile web ucrainene au fost afectate de atacuri DDoS înaintea ofensivei, inclusiv Ministerul ucrainean al Apărării și PrivatBank, cea mai mare bancă comercială din Ucraina, dar nu a existat nimic de amploarea asaltului NotPetya din 2017 – când un atac malware devastator atribuit Rusiei a distrus computere din Ucraina și din întreaga lume.
Ca și în cazul atacurilor revendicate de Anonymous, atacurile DDoS sunt concepute pentru a semăna confuzie și a afecta moralul, în timp ce programele malware pot provoca daune grave și ireparabile.
NotPetya, un așa-numit virus wiper care a fost introdus în software-ul de contabilitate fiscală utilizat de firmele ucrainene, dar care s-a răspândit în alte țări, a provocat pagube de 10 miliarde de dolari la nivel mondial prin criptarea permanentă a computerelor.
Someone hacked into Russian state TV channels. They feature Ukrainian music and national symbols. ??
Internet users suspect that this may be another action by the hacker group #Anonymous, which declared a cyber war to Russia in connection with the attack on #Ukraine. pic.twitter.com/XaoclymVTs
— BECZKA ✌️ (@beczka_tv) February 26, 2022