MAE, apel disperat către cetățenii români după ce Vladimir Putin a semnat decretul pentru independența Donețk și Lugansk: „Părăsiți imediat țara!”

MAE, apel disperat către cetățenii români după ce Vladimir Putin a semnat decretul pentru independența Donețk și Lugansk: „Părăsiți imediat țara!”
Bogdan Auresci, ministrul al Afacerilor Externe

Zarurile au fost aruncate, iar tensiunile dintre Rusia și Ucraina au atins cote maxime. Mai multe state amenință Rusia cu consecințe majore după ce Vladimir Putin a semnat decretul prin care recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. De asemenea, în cadrul discursului complex pe care l-a ținut în biroul său, președintele rus a solicitat Ucrainei să „înceteze războiul” pentru ca lucrurile să nu se agraveze și mai tare. Ca urmare a ultimelor evenimente militare comandate de Putin, MAE le solicită de urgență românilor din Ucraina să părăsească țara.

Mesajul MAE pentru românii din Ucraina

Din cauza pierderii oricărei siguranțe existente pe teritoriul Ucrainei și în zona Mării Negre, MAE le-a cerut cetățenilor români să părăsească țara. România nu este singura țară care vine cu măsuri de urgență pentru cetățenii săi. În urmă cu o zi, Ambasada SUA la Moscova le solicita americanilor să-și facă mai multe planuri de evacuare, independent de ajutorul oferit de Guvern. De asemenea, Olanda și Israel au anunțat că își vor muta ambasada de la Kiev la Liov din considerente de siguranță.

„În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre și a evoluțiilor negative din această seară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”

Potrivit noii stări de alertă, MAE le solicită românilor să nu călătorească în Ucraina, iar celor care se află acolo, îi roagă să plece imediat. Cetățenii sunt rugați să se informeze în permanență din surse oficiale și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene. De asemenea, MAE este pregătit să acorde protecție și asistență consulară românilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

„MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537″, se arată într-un comunicat al MAE.

Ce se întâmplă în Donețk după ce Vladimir Putin a solicitat „trupe de menținere a păcii”

Tensiuni uriașe la periferia orașului Donețk după ce și-au făcut prezența șiruri întregi de tancuri militare și blindate rusești. Vladimir Putin a solicitat armatei să intervină în regiunile separatiste ucrainene Lugansk și Donețk după recunoașterea independenței pentru misiunea de „menținere a păcii”.

„În legătură cu apelurile liderilor din Republica Populară Lugansk şi din Republica Populară Doneţk adresate Ministerului rus al Apărării, se ordonă asumarea de către forţele armatei ruse a misiunilor de menţinere a păcii în Lugansk şi Doneţk”, arată un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Vă reamintim că, luni seară, Vladimir Putin a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, argumentând cu motive istorice faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”.

Decizia președintelui rus a este aspru criticată de Statele Unite, NATO,  Marea Britanie, Uniunea Europeană, Franţa şi Germania, care pregătesc sancţiuni masive împotriva Rusiei.