Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a transmis un mesaj de ultimă oră. El a cerut azi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru țara sa, susținând că dacă Ucraina va fi înfrântă, Rusia își va îndrepta apoi atacul spre restul Europei de Est, începând cu țările baltice, ca să ajungă „până la zidul Berlinului„.
Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de ultimă oră, în fața presei.
„Dacă noi dispărem – să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!’”, a declarat președintele Ucrainei, cerând statelor occidentale „să închidă cerul’” ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană şi să ofere avioane forţelor aeriene ucrainene.
De menționat este că aceste țări fac parte din NATO, fapt care înseamnă că dacă Rusia ar invada una dintre ele, s-ar în război cu toți membrii Alianței.
Cu puțin timp în urmă, Ben Wallace, ministrul britanic al apărării, a declarat că rachetele antiaeriene oferite de Occident armatei ucrainene ar putea avea același efect cu crearea de către NATO a unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, fără să implice riscurile unei asemenea acţiuni, mai ales riscul unor posibile confruntări directe între avioanele NATO şi cele ale Rusiei.
Oficialul britanic a mai explicat și că o zonă de excludere aeriană ar împiedica nu doar acţiunile aviaţiei ruse, dar şi pe cele ale aviaţiei ucrainene, astfel că din acest punct de vedere aceasta nu ar fi avantajoasă pentru armata ucraineană, care s-ar vedea lipsită de opţiunea atacurilor aeriene împotriva trupelor ruse.
Este a opta zi de război în Ucraina, iar Rusia domină spațiul aerian al țării vecine, a spus ministrul ucrainean de Externe. Rusia și-a intensificat atacurile asupra marilor orașe ucrainene, iar bombele și rachetele, care au căzut și peste blocuri și case, continuă să ucidă oameni. Conform autorităților din Ucraina, peste 2.000 de civili și-au pierdut viața într-o săptămână de lupte sângeroase.
Între timp, în prezent se desfășoară o nouă rundă de negocieri între delegațiile rusă și ucraineană, într-un loc aflat la granița dintre Belarus și Polonia. La această întâlnire, punctele cheie de pe agendă ale delegației ucrainene sunt: încetarea imediată a focului, un armistițiu, dar și coridoare umanitare care să le permită civililor să părăsească localitățile bombardate constant de armata rusă. Sala unde membrii delegațiilor s-au întrunit este similară cu cea unde s-a desfășurat prima rundă de negocieri.