Ce țări susțin Rusia în războiul contra Ucrainei. În timp ce NATO, UE și aliații au furnizat Ucrainei arme și echipament militar, impunând și sancțiuni Rusiei, menite să paralizeze economia, dar și să forțeze o schimbare a regimului la Moscova, există țări care au refuzat să condamne acțiunea militară a Rusiei, temându-se de consecințele tulburării Rusiei.
Spre exemplu, China a hotărât să se abțină de la votul unei rezoluții a a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă invazia, iar de atunci, s-a oferit să negocieze pacea între națiunile în conflict. Unii au mers chiar mai departe și au promis chiar și sprijin lui Putin, spunând că Occidentul este cel care l-ar fi provocat pe liderul rus și că ar avea dreptul de a revendica Ucraina prin acest război.
În acest context se înscrie Belarus, țară vecină cu Rusia, ce are în comun mai mult decât o graniță terestră. Cele două țări au legături economice și politice importante, Rusia reprezentând 48% din comerțul exterior al Belarusului. Președintele Alexander Lukașenko se bucură de rolul de aliat al lui Putin, după ce liderul rus l-a susținut pe președintele Belarusului când a fost asediat de proteste și aproape de a fi înlăturat de la putere.
Pe lista țărilor care îl susțin pe Putin se află și Siria. Bashar al-Assad l-a lăudat pe Putin pentru invazia în Ucraina denunțând „isteria” occidentală asupra manevrei. Liderul sirian a afirmat că evenimentele din Ucraina sunt, de fapt, „o corectare a istoriei și restabilirea echilibrului care s-a pierdut în lume după destrămarea Uniunii Sovietice”.
Avem aici și Venezuela, iar potrivit Kremlinului, liderul Venezuelei, Nicolas Maduro, i-a oferit marți „sprijin puternic” lui Putin. La fel ca și Venezuela, Cuba a jurat credință Rusiei și a dat vina pe SUA și Occident pentru aceste evenimente. De altfel, Cuba și Rusia au avut relații strânse încă din vremea Uniunii Sovietice, atunci când rachetele balistice au fost plasate acolo de Nikita Hrușciov, declanșând criza rachetelor cubaneze.
Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania, mai este pe această listă. Guvernul militar din Myanmar și-a exprimat sprijinul pentru Putin și ambițiile sale teritoriale în Ucraina. Generalul Zaw Min Tun, purtător de cuvânt al consiliului juntei, a afirmat:
„Numărul unu este că Rusia a lucrat pentru a-și consolida suveranitatea. Cred că acesta este lucrul corect de făcut. Numărul doi este să arătăm lumii că Rusia este o putere mondială.”
Coreea de Nord, vecină cu China, dar și cu Rusia, s-a exprimat în legătură cu invadarea Ucrainei de către Rusia, dând vina pe „politica hegemonică” și „înțelepciunea” SUA și a Occidentului.
De altfel, Coreea de Nord a acuzat Washingtonul și aliații săi că „ignoră cererile rezonabile și legitime ale Rusiei” pentru garantarea asigurărilor de securitate susținute legal.