ONU, raport tulburător despre Coreea de Nord. Ce se întâmplă cu programele nucleare

ONU, raport tulburător despre Coreea de Nord. Ce se întâmplă cu programele nucleare
ONU, raport tulburator despre Coreea de Nord. Ce se intampla cu programele nucleare

Coreea de Nord, condusă de liderul suprem Kim Jong-un, a supărat foarte tare Organizația Națiunilor Unite, pe fondul programelor sale nucleare. Un raport bombă despre intențiile Republicii a scos la iveală ce a continuat să facă această țară asiatică, deși avea interzis din partea ONU. Acum, Coreea de Nord riscă sancțiuni dure.

Ce a dezvăluit ONU despre Coreea de Nord

Republica Populară Democrată Coreeană a continuat să îşi dezvolte programele nucleare şi balistice în cursul anului 2021, în timp ce atacurile cibernetice asupra burselor de criptomonede au reprezentat o sursă importantă de venituri pentru capitala Phenian, potrivit unui raport confidenţial al Naţiunilor Unite, citat de Reuters.

Țara condusă de Kim Jong-un a încălcat reguli grave

Datele analizate de observatori independenţi au fost prezentate, vineri, 4 februarie, Comitetului pentru sancţiuni împotriva Coreei de Nord, din cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Astfel, Națiunile Unite au interzis țării conduse de Kim Jong-un să efectueze teste nucleare şi lansări de rachete balistice.

„Deşi nu au fost raportate teste nucleare sau lansări de rachete balistice intercontinentale (ICBM), Coreea de Nord a continuat să îşi dezvolte capacitatea de producţie de materiale nucleare fisionabile”, au motivat experţii ONU.

De 16 ani, ONU este cu ochii pe Coreea de Nord

Din 2006, Coreea de Nord a intrat în vizorul ONU, Consiliul de Securitate sancționând des această țară asiatică, în încercarea de a stopa finanţarea programelor nucleare şi balistice ale Phenianului. Observatorii au observat că a existat o „accelerare marcantă” a testelor cu rachete făcute de Republica Populară Democrată Coreeană.

SUA și alte țări au declarat, vineri, că țara condusă de Kim Jong-un a efectuat nouă lansări de rachete balistice în ianuarie, precizând că este cel mai mare număr într-o singură lună din istoria programelor de arme de distrugere în masă şi de rachete ale Republicii.

Atacuri asupra burselor de criptomonede

Observatorii ONU au dezvăluit că „atacurile cibernetice, în special asupra activelor de criptomonede, rămân o sursă importantă de venituri” pentru Coreea de Nord. Mai mult, experții Națiunilor Unite au primit informaţii potrivit cărora hackerii nord-coreeni continuă să vizeze instituţii financiare, firme de criptomonede şi burse.

„Potrivit unui stat membru, actorii cibernetici ai Coreei de Nord au furat peste 50 de milioane de dolari, între 2020 şi jumătatea anului 2021, de la cel puţin trei burse de criptomonede din America de Nord, Europa şi Asia”, se mai arată în raport.

Republica Populară Democrată Coreeană, sancțiuni din partea Națiunilor Unite

De-a lungul timpului, Consiliul de Securitate al ONU a interzis total exporturile nord-coreene, inclusiv cărbunele, fierul, plumbul, textilele şi fructele de mare, şi a limitat importurile de ţiţei şi produse petroliere rafinate.

De asemenea, situaţia umanitară din Coreea de Nord continuă să se înrăutăţească, au mai declarat specialiștii ONU. Observatorii cred că de vină este blocada cauzată de pandemia de coronavirus. Totuși, lipsa de informaţii din partea acestei țări asiatice a însemnat că este dificil de determinat în ce măsură sancţiunile ONU afectează în mod neintenţionat.