17 feb. 2022 | 17:32

Tabără militară în județul Botoșani, în apropierea graniței cu Ucraina. Ce se întâmplă aici

Știri generale
Tabără militară în județul Botoșani, în apropierea graniței cu Ucraina. Ce se întâmplă aici
Oamenii au vazut totul

Un elicopter american Black Hawk a survolat timp de câteva ore Vama Siret și zona frontierei cu Ucraina. Elicopterul armatei Statelor Unite ale Americii a survolat câteva ore și apoi a aterizat în jurul orei 15:00 pe un câmp din apropierea Punctului de Trecere al Frontierei Siret. Oamenii care au văzut elicopterul au început imediat să filmeze. 

Tabără militară instalată în Botoșani

După ce a aterizat elicopterul, patru militari înarmați s-au dat jos și au început să controleze zona Vămii Siret. Elicopterul a plecat în jurul orei 18:00 și s-a dus spre sudul țării, cel mai probabil spre baza de la Mihail Kogălniceanu. 

Imaginile cu elicopterul american au creat vâlvă pe internet. Autoritățile locale nu știau nimic despre acest lucru, dar au apărut, mai târziu, date despre traseul aparatului de zbor. 

Se pare că elicopterul a zburat din sudul României spre aeroportul din Suceava, apoi spre localitatea Siret, din Suceava, unde cei patru militari s-au dat jos din elicopter.

Apoi, aparatul de zbor a plecat spre Constanța. În comuna Suharău din Botoșani, în apropierea graniței cu Ucraina a fost instalată o tabără militară, joi dimineața.

Convoiul s-a oprit în comuna Suharău, în marginea uneei păduri, unde a fost instalată tabăra militară. În zonă a fost instalat și un radar militar mobil pentru supravegherea spațiului aerian.

Sikorsky UH-60M Black Hawk este un elicopter de asalt al forțelor armate dislocate de Statele Unite ale Americii. Modelul este același cu elicopterul care în vara anului 2021 a aterizat forțat în piața Charles de Gaulle din București.

Ce e întâmplă acum în România

În cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele României, Klaus Iohannis, secretarul general al NATO a mulțumit României pentru contribuțiile sale semnificative la Alianță.

El a lăudat contribuțiile Germaniei, Italiei și Spaniei pentru a ajuta la securizarea spațiului aerian deasupra regiunii Mării Negre și a salutat desfășurarea rapidă a încă o mie de soldați din partea Statelor Unite, aflată în curs de desfășurare, ceea ce va ridica la aproape două mii numărul total al militarilor americani care operează de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

„Aceasta este o demonstrație puternică a unității transatlantice”, a declarat secretarul general, subliniind „angajamentul de fier al Americii de Nord pentru apărarea Europei”.  

În ultimele zile, aliații NATO au făcut anunțuri privind desfășurarea de forțe și mijloace suplimentare pe flancul estic al Alianței, de la Marea Baltică până în regiunea Mării Negre. 

Stoltenberg a declarat că, la reuniunea de săptămâna viitoare, miniștrii Apărării din NATO vor discuta despre cum să consolideze în continuare prezența NATO, inclusiv cu noi grupuri de luptă. În acest sens, secretarul general a salutat oferta Franței de a conduce un grup tactic multinațional în România.