Vitalie Cojocari, unul dintre cei mai vechi reporteri din Pro TV, dezvălui pe contul personal de Facebook cum arată meniul unui pacient internat la Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino“, după ce a primit o fotografie de la un apropiat. „Mi-a trimis poza pentru că a rămas șocat când a văzut micul dejun pe care l-a primit soția sa“, notează Cojocari. Cât costă meniul și ce „livrează“ spitalul în schimbul acestor bani, afli în continuare.
Unul dintre cei mai vechi reporteri pe care i-a avut postul de televiziune Pro TV, Vitalie Cojocari, a făcut o postare pe contul de Facebook, unde prezintă meniul zilnic pentru o lehuză (femeie care se află în primele 6-8 săptămâni după o naștere – n.r.), internată la Spitalul Clinic Cantacuzino.
Reporterul spune că a primit poza, pe care o găsiți în galerie, de la un apropiat al cărei soții este internată la spitalul cu pricina, care a „rămas șocat“ când a văzut micul dejun primit de femeie.
„Am primit această poză de la cineva.
Nu o să-i dau numele pentru că are soția în spital și mi-a cerut să nu-i dezvălui identitatea. Nu vrea neplăceri.Mi-a trimis poza pentru că a rămas șocat când a văzut micul dejun pe care l-a primit soția sa.
Scrie: «acesta este meniul de mic dejun în Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, în secția maternitate. Aș fi curios cât declară conducerea că ar costa acest ospăț plimbat pe holuri deschis și servit celor internați»“, începe Cojocari.
După cum se poate vedea și în imagine, meniul de 22 de lei destinat pacienților cuprinde câteva sandvișuri cu parizer, două iaurturi, un măr și niște biscuiți.
În postarea făcută pe Facebook, Vitalie Cojocari spune că a solicitat un punct de vedere de la spital, pe care l-a și primit: „Spitalul spune că nu știa că pacienților nu le place mâncarea“, scrie reporterul. Iată explicația spitalului:
„Spitalul clinic Dr. Ion Cantacuzino, reprezentat prin manager Prof. Dr. Brezean Iulian, ca răspuns la solicitarea dvs. vă comunică:
– nu am primit până acum nicio reclamație legată de mesele servite și calitatea lor,– alocația pe zi este de 22.50 lei pentru lehuze conform Hotărârea nr. 470/2021 pentru modificarea anexei la HG 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitar publice, precum și pentru aprobarea unor măsuri în domeniu asigurându-se trei mese principale și două suplimente,– hrana este preparată în bucătăria proprie,– meniul este suficient din punct de vedere caloric“, arată Cojocari.
„Nu sunt specialist culinar, nu mă pricep cine are dreptate: cel care mi-a făcut sesizarea ori spitalul.
Probabil că la nivelul caloriilor există un calcul făcut de specialiștii din spital care să arate că există un raport caloric suficient pentru un pacient. Aici este vorba de simplă aritmetică.
Doar că de-a lungul timpului am auzit altă indignare a pacienților în legătură cu hrana din spitale: «cum să mănânc așa ceva?»Desigur, nu toți spun asta. Există și oameni care sunt de părere că mâncarea din spitalele românești este chiar foarte bună. Ori dacă nu este bună, nu ești cazat la All Inclusive. Deci, trebuie să o înghiți așa cum e.Prin urmare, este vorba de gust. Unora le place, altora nu!
Ca să lămuresc dilema, la un moment dat l-am întrebat pe Chef Adi Hădean despre ce se mănâncă în spitalele românești. Mai ales că Adi Hădean a avut un parteneriat cu niște grădinițe. Acestea i-au dat un buget, iar el le-a conceput un meniu gustos de care să se țină. Bucătarii din grădinițe i-au urmat rețetele. Rezultatul: copiii au mâncat cu plăcere“.