Vești bune pentru schiori! S-a deschis cea mai lungă pârtie de schi din România! Pârtia Semenic-Văliug, din judeţul Caraş-Severin, căci despre ea este vorba, are o lungime de 6 kilometri și o dificultate medie. Începând cu data de 24 ianuarie, când românii au sărbătorit Mica Unire, pârtia îi așteaptă pe iubitorii de schi din vestul țării și de pretutindeni. Mai multe detalii despre una dintre cele mai spectaculoase pârtii din țară, în continuare.
S-a deschis pârtia Semenic-Văliug, din judeţul Caraş-Severin, cea mai lungă pârtie de schi din România și una dintre cele mai spectaculoase. Iubitorii de schi din Vestul României au acum la dispoziție o pârtie de dificultate medie, cel mai mare traseu fiind de 6 kilometri.
Asta înseamnă că pârtia Semenic-Văliug este cea mai lungă din țară, după traseul de 4,6 kilometri de la Poiana Braşov. Pârtiile de schi de pe Semenic pornesc de la o altitudine de 1.410 metri, cel mai lung traseu coborând până în satul Văliug, la Casa Baraj.
Această pârtie a mai fost utilizată în trecut de către schiori, însă nu era un loc amenajat. Municipalitatea din Reşiţa, în colaborare cu Primăria Văliug şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, intenţionează însă transformarea locului într-un adevărat magnet pentru turiștii români și nu numai.
„Noi am lucrat la amenajarea pârtiei încă din vară. Am făcut înierbare la trei variante de coborâre, printre care una de şase kilometri, una de patru kilometri – care intersectează traseul de şase kilometri la un anumit punct, şi una de doi kilometri, până la staţia intermediară. La ora asta le-am călcat cu ratracul, pentru că am avut zăpadă naturală. E cea mai lungă coborâre din România“, a declarat Ioan Popa, primarul Reşiţei, potrivit adevarul.ro.
Citește și: Pârtii de schi din România pentru începători şi avansaţi, de toate vârstele
Pentru schiori au fost pregătite două variante, una care începe din pârtia Slalom Uriaş și una care se desprinde din pârtia Crucea de brazi. Ambele variante au ca porțiune finală Casa Baraj.
De menționat că returul în staţiunea Semenic se face cu autobuzele, care sunt disponibile din jumătate în jumătate de oră, pe principiul primul venit, primul servit, în intervalul 9.30-16.30. La dispoziția schiorilor vor sta 5-6 autobuze.
„Evenimentul de mâine (n.red. 24 ianuarie) se doreşte a fi unul de marketing, de promovare a acestei zone de către Primăria Reşiţa. Vom introduce autobuze care să poată transporta schiorii sus. Condiţia este să se achiziţioneze skipass-ul de o zi. Costă doar 100 de lei pe zi, spre deosebire de Poiana Braşov, unde am înţeles că e 260 de lei“, a mai spus Ioan Popa.
Pârtia nu e supravegheată de Salvamont
Întrucât pârtia nu este supravegheată de Salvamont, turiștii trebuie să fie atenți la orientare, dar și la condițiile meteo, coborârea fiind făcută pe propria răspundere.
„Noi nu am anunţat că vom deschide pârtii de schi omologate. Facem un serviciu de transport promoţional, pentru cei care vor să vadă acest areal schiabil.
Am menţionat că nu există Salvamont, iar cine doreşte să facă această prospecţiune, o face pe propria răspundere. Şi până acum s-a schiat pe această pârtie, doar că oamenii nu aveau cu ce să urce.
Chiar astăzi am fost pe pârtie şi am găsit vreo 25 de persoane care făceau schi de tură. Urcă pe schi în sus, îşi schimbă tricoul transpirat şi apoi coboară. Lumea e liberă să facă ce vrea“, a declarat edilul, conform sursei citate.