Ce virus a fost detectat aproape de granița României, la doar câțiva kilometri. Virusul face ravagii în Ungaria, mai ales că se poate transmite cu ușurință și la om. Autoritățile din țara noastră au creat deja o celulă de criză și au în vizor șase localități din România. Focarul se află la numai câțiva kilometri de frontiera cu țara noastră.
Virusul detectat aproape de granița României este o tulpină a gripei aviare, care în prezent face ravagii în Ungaria și se poate transmite cu ușurință la om. Autoritățile din România au creat o celulă de criză și au în vizor șase localități din România. Focarul din țara vecină a fost descoperit într-o fermă cu peste 12.000 de rațe.
Întrucât există posibilitatea transmiterii acestui virus de la păsări la om, dar și de teama ca el să nu apară și în gospodăriile de la noi, în județul Bihor autoritățile sanitar-veterinare au impus mai multe acțiuni. Contra focarul cu subtipul H5N1, care se poate transmite la om s-au luat măsuri în șase localități din județ, precum: Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit și Sânicolaul Român. Măsurile se referă la interdicția organizării târgurilor și comercializarea de păsări, precum și monitorizarea păsărilor sălbatice.
Totodată, fermierilor li s-a solicitat și să țină păsările închise și să evite contactul lor cu cele sălbatice, aparent bolnave sau cu cele care sunt ușor de prins.
De asemenea, și DSVSA Arad monitorizează starea de sănătate a efectivelor de păsări domestice şi face controale, dar întreprinde şi alte acţiuni pentru prevenirea intrării transporturilor de păsări vii, ouă de incubat, furaje pentru păsări ori carne de pasăre din zone unde evoluează gripa aviară.
Alte verificări care se mai fac vizează respectarea programelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole. În plus, comerţul de păsări şi carne de pasăre fără control veterinar este interzis.
De menționat este că în prezent, mai multe țări din Uniunea Europeană sunt afectate de valul de gripă, însă cele mai mari probleme sunt Italia și Ungaria. În Ungaria, s-au anunțat deja 59 de focare.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) funcţionează ca autoritate de reglementare în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranţa alimentelor, iar instituția se află în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului.
Această instituție este condusă de un președinte cu rang de secretar de stat. Misiunea acestei instituții se realizează prin protejarea sănătăţii de-a lungul întregului lanţ alimentar, în fiecare etapă a procesului de producţie, de la fermă la consumator, pentru a preveni contaminarea alimentelor şi a promova igiena alimentară şi informarea transparentă a consumatorilor în ce privește alimentele, dar și sănătatea şi bunăstarea animalelor.