Deși suntem în plină pandemie covid, mulți dintre români sunt obișnuiți ca în această perioadă din an să facă și vaccinul antigripal. Reporterii Impact.ro au decis să afle de la doi specialiști, Valeriu Gheorghiță și Alexandru Rafila răspunsul la o simplă întrebare. Se pot face atât vaccinul covid și cel antigripal în același timp? Răspunsul îl aflăm împreună în cele ce urmează.
A fi la zi cu toate vaccinările va fi deosebit de important în acest an, spun experții. Din moment ce oamenii erau mascați și rămâneau acasă, sezonul gripal de anul trecut abia s-a înregistrat. Anul acesta, nu este clar cât de intens va fi sezonul gripal, cu redeschiderea mai multor locuri.
”Îngrijorarea este că, dacă ambele circulă în același timp, vom avea acest tip de twindemic. Îngrijorarea este că va pune mai multă tensiune pe un sistem de sănătate deja tensionat.”, spun specialiștii OMS.
Specialiștii recomandă un vaccin anual împotriva gripei pentru toată lumea cu vârsta de 6 luni și peste. În mod ideal, toată lumea ar trebui să fie vaccinată până la sfârșitul lunii octombrie. „Da, se pot face ambele doze în același timp”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Dar. este nevoie de 10 până la 14 zile pentru ca vaccinul antigripal să aibă efect deplin, deci dacă așteptați până când gripa începe să circule, este posibil ca organismul să nu aibă timp să-și acumuleze protecția necesară. Și ca să răspundem încă odată la întrebare, așa cum spune Alexandru Rafila:
„Într-adevăr, vaccinul antigripal și cel anti-COVID pot fi făcute în aceași zi, în același timp însă trebuie să fie făcute în brațe diferite. Dacă o persoană are COVID în acest moment ar trebui să aștepte cam două săptămâni, până se vindecă, și apoi își poate face vaccinul antigripal.
În ceea ce privește vaccinarea cu prima doză anti-COVID a celor care sunt bolnavi nu există o recomandare clară. Eu cred că după boală ar trebui făcută prima doza cam la două, trei luni. În ceea ce privește doza trei pentru o persoană care a trecut deja prin boală și a fost și vaccinată, aceasta nu este obligatorie. Din punctul meu de vedere, doza trei ar trebui făcută la cel puțin șase luni de la infecție”, a explicat, pentru Impact.ro, profesorul Alexandru Rafila.
Opțiunile de vaccinare variază în funcție de vârstă, dar includ mai multe tipuri de vaccnuri sau o versiune cu spray nazal. COVID-19, răcelile și gripa au simptome similare, așa că, dacă vă simțiți rău, ar trebui să amânați vaccinarea până când sunteți mai bine pentru a evita îmbolnăvirea celorlalți.
Zilele acestea Ministerul Sănătății a anunțat peste 300.000 de doze de vaccin vaccinul gripal tetravalent pe piața românească. Urmează să fie aduse și restul, până la un milion de doze. Vaccinul care se găsesște în farmacii, pentru moment este vaccinul gripal tetravalent, atât pentru adulți dar și pentru copii.