Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița a inclus recent 24 de localități în zona epidemiologică de nivel înalt. Acest lucru s-a întâmplat din cauza apariției focarelor de gripă aviară înalt patogenă pe teritoriul Europei.
Inspectorii Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au câteva sfaturi pentru proprietarii de păsări. Aceștia sunt sfătuiți să adopte și să respecte anumite măsuri de protecție. Un bun exemplu ar fi separarea în cadrul gospodăriei a gâștelor și a rațelor de alte păsări domestice.
De asemenea, alte măsuri recomandate de către DSVSA ar fi hrănirea și adăparea păsărilor într-o zonă acoperită și interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber. Zona acoperită în care păsările vor fi hrănite și adăpate este special pentru ele, alte păsări sălbatice nu vor avea acces la aceasta.
Inspectorii sanitari din cadrul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor realiza controale ample în cadrul celor 24 de exploatații comerciale. Aceștia vor urmări modul în care acestea respectă ambalarea, producerea, depozitarea, transportul și comercializarea cărnii de pasăre. De asemenea, și a ouălor. Aceste controale vor începe săptămâna aceasta.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat diferite structuri abilitate de la nivel național. Dar și structuri omoloage din Uniunea Europeană cu privire la confirmarea focarelor de gripă aviară existente pe teritoriul țării noastre.
De asemenea, au fost notificate și structuri precum Organizația Mondială a Sănătății Animalelor. În momentul de față, autoritățile înregistrează o creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa. Boala evoluează în mai multe țări precum: Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Franța, Germania, Slovacia, Danemarca, Suedia și Belgia.
Conform legislației și a studiile de specialitate efectuate, în acest context epidemiologic al evoluției continue a gripei aviare în Europa, se impune supravegherea și monitorizarea păsărilor domestice. Mai mult de atât, același lucru este valabil și pentru păsările sălbatice care reprezintă sursa naturală a virusului gripal aviar.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este într-o permanentă colaborare cu Uniunea Crescătorilor de Păsări România, Ministerul Apelor și Pădurilor și alte asociații de profil.
ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor și fermierilor din industria avicolă în aplicarea măsurilor de biosecuritate. De asemenea, este importantă și anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări. Este necesară respectarea tuturor restricțiilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul României.