Crăciunul vine în curând, iar familiile fac tot posibilul să mențină spiritul de sărbătoare ridicat. Caricaturistul maghiar Gergely Dudas, cunoscut sub numele de Dudolf, a creat un test de agilitate inedit. Desenul îi provoacă pe toți să găsească trei bastoane din zahăr și o pasăre care se ascunde printre un grup de oameni de zăpadă.
Este nevoie de răbdare pentru a le găsi pe toate acestea, întrucât caricaturistul a îngreunat totul, desenând întreaga scenă în roșu și alb. Tu în cât timp le-ai găsit? Testul nu este deloc ușor, deși așa pare, la prima vedere.
Astfel de teste pentru creier sunt amuzante, dar sunt foarte utile, mai ales pe măsură ce intervin o serie de schimbări la nivelul organismului, schimbări datorate înaintării în vârstă. Spre exemplu, ca să te poți concentra și a consolida memoria, este necesar să ții cont de anumite strategii.
Specialiștii spun că este important să continui să înveți. Stimulând creierul cu exerciții mentale se activează o serie de procese care ajută la menținerea celulelor individuale ale creierului și la îmbunătățirea comunicării între ele.
Specialiștii spun să folosești toate simțurile. Cu cât îți utilizezi mai multe simțuri în procesul de învățare, cu atât mai mult creierul va fi implicat în reținerea informațiilor. Spre exemplu, când te afli la un restaurant nou, încearcă să ghicești ingredientele folosite în preparatul comandat, bazându-te pe miros și pe gust.
Ca să îți menții mintea ascuțită, mai poți încerca să meditezi. La fel ca și restul corpului, și creierul se micșorează pe măsură ce îmbătrânești. Meditația te poate ajuta să reduci deteriorarea capacității cognitive ce se instalează odată cu înaintarea în vârstă.
Potrivit unui mic studiu, persoanele ce practică meditația timp îndelungat reușesc să aibă conexiuni neuronale mai puternice la vârsta bătrâneții. Rețelele acestea sunt esențiale în a permite creierului să funcționeze și să comunice.
Un alt mod benefic de a-ți menține o minte ascuțită este să slăbești. Un studiu publicat în revista Surgery for Obesity and Related Diseases a descoperit că persoanele care au apelat la chirurgia obezității experimentau adesea pierderi de memorie. La 12 săptămâni de la realizarea intervenției chirurgicale, cercetătorii au observat că memoria pacienților se îmbunătățise.
La fel se întâmplase și cu capacitatea de concentrare și de rezolvare a problemelor. Ține minte deci că exercițiile fizice regulate nu te ajută numai să slăbești, ci să îți stimulezi și funcția cognitivă.