Azi, Rusia a anunțat că a început exercițiile militare regulate de iarnă în districtul său sudic, care în mare parte se învecinează cu Ucraina. Acolo, nu mai puțin de 10.000 de soldați s-au mutat mutat pe terenurile de antrenament din zonă. De altfel, de câteva săptămâni, oficialii americani, ai NATO și ai Ucrainei trag un semnal de alarmă privitor la un posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei, indicând mişcări neobişnuite de trupe ruseşti în apropierea graniţelor sale. Rusia a respins aceste sugestii şi a spus că are dreptul să-și mute trupele pe propriul teritoriu aşa cum consideră de cuviință.
De asemenea, Ucraina trebuie să poarte tratative direct cu Moscova, ca să pună capăt războiului cu forțele sprijinite de Rusia în regiunea Donbas, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, adresându-se Parlamentului de la Kiev. Volodimir Zelenski a afirmat că nu se teme să discute cu Vladimir Putin și că trebuie să spună adevărul.
„Trebuie să spunem adevărul. Acela că nu putem opri războiul fără negocieri directe cu Rusia, iar, astăzi, acest lucru a fost unanim acceptat de toată lumea, inclusiv de partenerii externi”, a spus oficialul, după ce ministrul de externe a cerut NATO să pregătească sancțiuni economice împotriva Kremlinului, în cadrul discuțiilor purtate cu alianța nord-atlantică ce se desfășoară la Riga.
Administrația Zelenski a spus că a încercat să stabilească o întâlnire cu Vladimir Putin, dar că solicitările au fost ignorate de Kremlin.
Kremlinul a spus că președintele Putin nu se opune propunerii de a se așeza la masă cu Zelenski, însă ”discuțiile de dragul discuției sunt inutile”, iar Moscova ar vrea să vadă mai întâi o agendă bine stabilită pentru o eventuală întrevedere.
„Nu mi-e frică de o discuție directă cu ei, nu ne temem de un dialog direct. Știm care sunt statele europene care sprijină Ucraina”, a mai spus Zelenski.
Amintim că săptămâna trecută, președintele Ucrainei a dejucat un complot ce ar fi vizat răsturnarea guvernului lui, dar Rusia a negat orice implicare în asta. Dar premierul Ucrainei, Denis Shmigal, a afirmat miercuri că, cu siguranță, Moscova se află în spatele complotului.
„Avem informații secrete care demonstrează intențiile (de a da o lovitură de stat- n.red)”, a spus premierul Shmigal, aflat la Bruxelles, ca să discute cu oficialii UE.
Premierul Ucrainei a mai spus că serviciile de informații au detectat activități ale unor „puteri străine” care să influențeze opoziția de la Kiev, având scopul precis de a naște revoltă populară și de a îndepărta guvernul.
„Din câte înțeleg, au existat influențe externe pentru a provoca proteste la Kiev, pentru a le face să fie tot mai puternice. Serviciul nostru secret investighează cazul”, a mai spus premierul.
De menționat este că relațiile dintre Ucraina și Rusia au continuat să se deterioreze după anexarea forțată a Crimeei în anul 2014 și după ce rușii au sprijinit forțele separatiste din regiunea estică a Ucrainei, într-un război care, conform Kievului, ar fi dus la uciderea a 14.000 de oameni.
De asemenea, Rusia a început exercițiile militare în regiunea de S, iar mare parte din aceste zone se află la granița cu Ucraina. Ministerul Apărării a mai spus că aceste exerciții se vor face și în Crimeea și într-o regiune rusă ce se învecinează cu Donbas, o porțiune de la est de Ucraina cucerită în același ani de către separatiștii susținuți de Rusia. Exerciţiile ce implică unităţi de infanterie motorizată au loc pe mai mult de 30 de terenuri de antrenament în cel puţin şase regiuni diferite.