Să nu uităm că ceea ce mâncăm influențează în mare măsură capacitatea noastră de concentrare, dar chiar și starea emoțională. Există, așadar, o serie de alimente care pot să îmbunătățească, prin consumul lor, funcțiile creierului, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu, azi, la Antena 3.
Ca și exemplu, dieta bogată în acizi grași esențiali omega 3 poate să ajute la menținerea vaselor de sânge de la nivel cerebral libere și neobturate, dar și la o funcționare corespunzătoare a celulei nervoase. Iar acest lucru se pate efectua mâncând de două ori pe săptămână pește.
Dar există și substanțe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Este orba despre alcool și alimente cu indice glicemic foarte scăzut. Ele pot cauza modificări ale nivelului glicemic, cu impact major asupra comportamentului, a spus nutriționistul. De menționat este că printre alimentele care stimulează activitatea cerebrală se află și: avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de curcan, pește (crap, scrumbie, somon), semințele de in, germenii de grau, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul.
În plus, substanțele care trebuie cât mai puțin consumate sau chiar eliminate pentru a avea o bună sănătate a minții sunt: alcoolul consumat în exces, coloranții alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, băuturile carbogazoase dulci baute constant, grăsimile hidrogenate, nicotina, abuzul de pâine alba și nu în ultimul rand, supraalimentația, a susținut Lygia Alexandrescu.
De asemenea, fiecare dintre aceste substanțe au mecanisme de acțiune diferite: alcoolul distruge efectiv celula nervoasă, nicotina cauzează constricția capilarelor, limitind fluxul sanguin la nivel cerebral, grasimile hidrogenate cauzează boala coronariană, colorantii artificiali au efecte negative, mai ales asupra dezvoltării copiilor, zaharul rafinat și carbohidratii simpli dezechilibrează organismul la nivel metabolic, hipoglicemie, diabet etc.
Trebuie să reținem că alimentele preferate ale creierului sunt carbohidrații complecsi. De ce? Deoarece aceste substanțe au molecula formată dintr-un număr mare de atomi și de aceea digestia lor la nivel intestinal durează mai mult. Astfel, carbohidrații simpli se eliberează treptat, iar organismul este aprovizionat constant cu glucide simple. Așadar, pancreasul nu o să fie forțat să secrete cantități mari de insulină, iar hipogicemia va fi prevenită, a mai spus specialistul Lygia Alexandrescu.
De asemenea, o dietă bogată în fructe, legume, cereale, lactate și pește poate să fie unul din ingredientele principale pentru o memorie bună, un psihic echilibrat, dar și o bună capacitate de concentrare.