15 dec. 2021 | 10:35

Metoda ‘peretelui sudic’ care îți protejează plantele de frig, în fiecare iarnă

Utile
Metoda 'peretelui sudic' care îți protejează plantele de frig, în fiecare iarnă
Zăpada și gerul puternic pot reprezenta o problemă majoră pentru plantele noastre

Zăpada și gerul puternic sunt caracteristice lunilor de iarnă. În ciuda minunăției și splendorii lor pot reprezenta o problemă majoră pentru plantele noastre. Frigul poate deteriora plantele și pot ucide soiurile fragede și semi-rezistente. Temperaturile scăzute sunt capabile să dăuneze plantelor sensibile la îngheț. De obicei pot începe în noiembrie și pot continua până în februarie și chiar mai departe. Temperaturile sunt sub zero grade în această perioadă, și plantele ar putea fi deteriorate.

Cum avem grijă de plantele în ghiveci pentru iernat

Norocoși sunt grădinarii din regiunile cu iernile blânde. Aici grădinăritul în ghivece este o plăcere pe tot parcursul anului, fără amenințarea ghivecelor sparte și a plantelor înghețate care ne sunt familiare multora dintre noi. În comparație cu omologii lor cultivați în grădină, plantele cultivate în ghice au un dezavantaj sever atunci când vine vremea rece.

Deși plantele rezistente au dezvoltat frunze, tulpini și ramuri care pot rezista la temperaturi foarte scăzute, rădăcinile lor sunt mult mai sensibile și vulnerabile la îngheț. Atunci când plantați în ghivece, chiar și alegerea unor plante rezistente nu reprezintă o garanție că acestea vor supraviețui iernii.

Mulți experți sugerează că, pentru a spori șansele de supraviețuire a unei plante, alegeți una marcată ca fiind rezistentă în două zone mai reci decât zona în care locuiți. De exemplu, alegeți plante perene, arbori și arbuști marcați ca fiind rezistenți pentru a crește șansele ca plantele să supraviețuiască iernii.

Atunci când este posibil, folosiți ghivece mari pentru plantele care trebuie să rămână în aer liber. Volumul mai mare de sol din jurul plantelor va asigura o izolare sporită în jurul rădăcinilor.

Îngrijirea ghivecelor este primul pas

Primul pas pentru iernarea plantelor în ghivece este curățarea și depozitarea ghivecelor goale. Depozitați ghivecele de lut și de teracotă cu capul în jos sau pe laterale într-un loc uscat.

Deoarece sunt fabricate din argilă poroasă, majoritatea ghivecelor de teracotă nu sunt potrivite pentru a fi lăsate afară la temperaturi de îngheț, care le pot face să se spargă sau să se spargă.

Dacă trebuie să lăsați ghivecele de teracotă în aer liber, alegeți-le pe cele realizate din argilă specială care tolerează înghețul. Ghivecele smălțuite, care sunt de obicei coapte la temperaturi mai ridicate, tind să reziste mai bine la îngheț decât cele de teracotă.

Pentru a proteja recipientele de teracotă și cele smălțuite plantate și lăsate în aer liber, înfășurați laturile ghivecelor cu straturi de folie cu bule sau de pânză de iută acoperită cu folie de plastic pentru a le împiedica să absoarbă umiditate suplimentară odată ce plantele intră în repaus și nevoile lor de apă sunt minime.

Înfășurați ghivecele care conțin plante veșnic verzi în plastic după primul îngheț puternic. Dacă aveți ghivece goale din beton, ciment sau lut care sunt prea mari pentru a fi mutate, curățați-le cât mai mult posibil și acoperiți-le cu capace sau folii de plastic pentru a împiedica apa să se adune în interior, să înghețe și să fisureze ghivecele.

Ghivecele din plastic și fibră de sticlă rezistente sunt ideale pentru a le lăsa în aer liber, deși unele ghivece din plastic se pot crăpa dacă pământul din interior se dilată pe măsură ce îngheață. Recipientele realizate din lemn de esență tare durabil sunt, de asemenea, potrivite și vor îmbătrâni mai greu în timp.

Cum pregătim plantele pentru iarnă

Plantele se pregătesc pentru iarnă luând indicații din mediul înconjurător. Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile scad, plantele temperate intră în prima fază de repaus vegetativ prin încetinirea creșterii.

Pentru a vă ajuta să vă pregătiți plantele pentru iarnă, încetați să le fertilizați până la mijlocul verii pentru a reduce noile creșteri fragede care sunt vulnerabile la îngheț, dar continuați să udați regulat până la toamnă.

Plantele veșnic verzi, în special cele cu frunze late, care sunt deosebit de vulnerabile la vânturile de iarnă care le usucă, trebuie udate bine până la primul îngheț puternic.

Metoda „peretelui sudic”

Toamna, când nopțile încep să se răcească, luați butași de plante perene fragede, cum ar fi coleus, impatiens și geranium, pentru a ierna în interior. Înainte de primul îngheț, mutați ghivecele cu plantele anuale, perene fragede și tropicale în interior, într-o fereastră luminoasă.

Acest procedeu este cunoscut și sub numele de metoda peretului sudic, și constă în poziționarea a cât mai multe ghivece în zona de sud a casei, unde temerpaturile, în mod nromal, sunt ceva mai ridicate decât în restul casei.

Mutați plantele perene semi-rezistente într-un garaj sau subsol răcoros, unde le vor cădea frunzele și vor intra în repaus. Tăiați plantele perene rezistente care vor rămâne în aer liber până la 10 – 15 cm deasupra liniei solului, odată ce le cad frunzele după primul îngheț puternic.

Multe plante perene, arbori și arbuști trebuie să aibă o perioadă de repaus sau de răceală pentru a putea înflori și fructifica în sezonul următor și nu pot fi mutate în casă. Lăsați aceste plante în aer liber și protejați-le folosind unele dintre tehnicile descrise în secțiunea următoare.

În regiunile cu temperaturi de iarnă geroase, mutați-le înainte de primul îngheț puternic într-un loc, cum ar fi un garaj sau un subsol neîncălzit, care să rămână la aproximativ 4 grade celsius.Deși plantele vor fi în repaus, vor beneficia de puțină lumină.

Udați-vă plantele odată pe lună

Reduceți udarea la aproximativ o dată pe lună sau atunci când solul devine foarte uscat. Nu permiteți ca solul să devină complet uscat. Plantele ținute în spații interioare răcoroase tind să iasă din repaus mai devreme în timpul sezonului decât omologii lor de afară. Cu toate acestea, ele ar trebui să fie întărite și mutate în aer liber numai după ce pericolul de îngheț a trecut.

Plantele lemnoase care trebuie să rămână în aer liber au câteva cerințe speciale. Pentru a preveni ca ramurile copacilor și arbuștilor cu frunze caduce să nu se biciuiască și să se rupă în timpul iernii, legați lejer ramurile între ele după ce frunzele au căzut.

Plantele lemnoase veșnic verzi, deosebit de vulnerabile la vânturile desecante, pot fi stropite cu un antidesicant, cunoscut și sub numele de antitranspirant, și poate fi necesar să fie protejate împotriva soarelui aspru de iarnă cu ecrane de pânză de sac.

Plantele în ghivece și tehnicile de protecție împtriva iernii

Atunci când sunt lăsate în aer liber, plantele perene, arborii și arbuștii nu numai că sunt supuse frigului și vântului extrem. De asemenea, sunt vulnerabile la ciclurile de îngheț și dezgheț care pot provoca tasări.

Pentru a reduce tasarea și deteriorarea rădăcinilor, încercați să recreați efectele izolatoare naturale ale pământului. Dacă este posibil, găsiți o zonă din grădină pe care să o puteți săpa și scufundați ghivecele în pământ, astfel încât rădăcinile lor să fie izolate de solul din jur.

Acoperiți-le cu paie, scoarță mărunțită sau frunze, așa cum ați face cu alte plante. Dacă acest lucru nu este posibil, o protecție semnificativă va fi asigurată de un mulci puternic cu paie, frunze, fân sau scoarță mărunțită pentru plantele cultivate în containere.

Unii grădinari iau o măsură de precauție suplimentară de a înveli părțile laterale ale recipientului cu mai multe straturi de folie cu bule. Acest lucru se face pentru a proteja atât recipientele delicate, cât și sistemele radiculare.

Atunci când este convenabil, grupați ghivecele într-o locație mai ferită, cum ar fi sub un streașină, lângă casă sau lângă un perete orientat spre sud, și apoi puneți mulci. Transferați recipientele mici într-un cadru rece împachetat cu nisip sau paie.

Pentru a crea un cadru rece temporar, aranjați baloți de fân pentru a forma patru pereți și acoperiți-i cu o fereastră veche, cu plastic transparent rezistent sau cu un capac de plexiglas.

Construiți un ecran de pânză de sac

În zonele deschise și vântoase, crearea unui ecran de pânză de sac sau a unui paravan asigură o protecție suplimentară, în special pentru plantele lemnoase și plantele perene cu arbuști. Copacii tineri și plantele lemnoase veșnic verzi, cum ar fi bozgorii, care sunt sensibile la arsurile solare, vor beneficia în special de un ecran de pânză de sac.

Pentru a crea un paravan, bateți mai mulți țăruși în jurul perimetrului plantei și fixați pe țăruși o pânză de un metru lățime, formând un gard în jurul plantei. Alternativ, creați o cușcă înaltă din sârmă de pui în jurul ghiveciului și umpleți-o cu frunze sau fân pentru a asigura izolarea. Grupați plantele mai mici înainte de a le înconjura cu pânză de iută sau cu sârmă de pui.

Cea mai extremă metodă, și care este recomandată pentru plantele semi-rezistente, cum ar fi fuchsiile și smochinele cultivate în afara zonelor de rezistență, este săparea de șanțuri. Aceasta necesită suficient spațiu în grădină pentru a săpa un șanț adânc de 14 până la 16 inci, în care planta, cu tot cu ghiveci, poate fi așezată pe o parte și acoperită ușor cu pământ. Ramurile și tulpinile plantei sunt acoperite cu un mulci liber și ținute la locul lor cu pânză de sac pentru sezon.

Concluzie

Indiferent de metoda pe care o folosiți, la primele semne de creștere din primăvară, îndepărtați pansamentele grele de pe fiecare plantă și, dacă le-ați protejat corespunzător, le veți găsi întinerite de somnul de iarnă.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro