Cum testezi textura solului cu mâna. Trucul genial al fermierilor care îți spune cât de bun e

Cum testezi textura solului cu mâna. Trucul genial al fermierilor care îți spune cât de bun e
Cum testezi textura solului cu mana

Mulți români cu bani își îndreaptă acum atenția către agricultură, atrași de profiturile frumoase sau pentru a da o mână de ajutor astfel încât România să redevină grânarul Europei, așa cum era cunoscută țara noastră în urmă cu zeci de ani. Pe lângă analizele de laborator, viitorii agricultori pot face chiar și ei testul pentru a vedea cât de roditor este pământul pe care urmează să îl cumpere sau să îl ia în arendă. Noi te învățăm cum testezi textura solului cu mâna.

Iată cum testezi textura solului cu mâna

Impulsionați de rapoartele îmbucurătoare făcute de Comisia Europeană privind agricultura românească, care bate record după record, cel puțin la producția de grâu, mulți români și-au îndreptat atenția spre acest sector economic, chiar dacă nu sunt agricultori din tată-n fiu.

Aceștia au multe metode avansate de a analiza solul terenului pe care urmează să îl cumpere sau să îl ia în arendă, însă sunt metode foarte simple prin care pot vedea chiar ei înșiși cu ce fel de pământ au de-a face. Testarea texturii solului poate fi făcută exact cum făceau străbunii noștri.

Cum testau pământul bunicii noștri

Aceștia știau de sute de ani că dacă solul este dur când este uscat și lipicios când este ud, cel mai probabil solul are o structură argiloasă. Dacă este ușor, lesne/facil de drenat și ușor de săpat, cel mai probabil solul are o structură nisipoasă sau nisipo-lutoasă, scrie bio.agrointel.ro.

Pentru un test precis, se ia o cantitate mică de pământ în mână și se udă. Frământaţi cantitatea de sol preluată și transformați-o într-o pastă netedă pe care să o rotiţi între mâini pentru a forma un bulgăre sau boț de pământ.

Următoarele rezultate vor dezvălui textura solului:

• nu puteţi fabrica un bulgăre, acesta se destramă ușor și se simt asperităţi aspre – aveți sol nisipos;
• boţul de sol se rostogolește cu ușurinţă ca o minge, se simt asperităţi aspre, dar se sfarâmă ușor – este un sol nisipo-lutos;
• bulărele de pământ se rostogolește cu ușurinţă ca o minge, dar este strălucitor când este frecat între degete și se simte asperităţi mai puţin aspre – sol luto-nisipos;
• bulgărele este lipicios și pietros – aveți sol lutos, solul relativ bun pentru culturi legumicole;
• boţul de pământ se rostogolește cu ușurinţă ca o minge, devine strălucitor, dar nu este pietros – sol luto-argilos;
• boţul de sol este alunecos și mătăsos – sol argilos.