Guvernul îi face lui Ion Țiriac schemă de ajutor de stat, în valoare de 500.000 de euro nerambursabili, pentru înființarea unei grădinițe olimpice private. Cine poate aplica pentru acești bani și ce prevede textul de ordonanță.
Prin intermediul programul se numește „gROwth – investim în copii, investim în viitor”, statul va susține financiar înființarea grădiținelor olimpice cu profil sportiv, precum și amenajarea și dotarea acestora. Bineînțeles după regulile impuse de Ion Țiriac.
Potrivit textului de ordonanță, grădinițele olimpice cu program sportiv vor fi doar particulare. Iar cei care construiesc sau înființează o astfel de grădiniță au mai multe obligații, printre care se numără școlarizarea gratuită a unui procent de 8% dintre copiii înscriși. În caz contrar, aceștia vor fi sancționați cu o amendă sau pot fi puși să vireze câte un slariu minim pentru fiecare copil înatriculat pe bani și care trebuia să beneficieze de gratuitate.
Acest program este alcătuit din mai multe părți componente. Adică, pe lângă susținerea financiară din partea statului, printr-un ajutor nerambursabil, care privește o parte din cheltuieli, statul va garanta și o parte din creditul pe care l-a folosit investitorul pentru înființarea, amenajarea și dotarea grădinițelor cu profil sportiv.
Astfel, statul va oferi un ajutor nerambursabil în valoare de maxim 500.000 euro pentru cheltuielile eligibile, pentru construcţia sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor olimpice cu profil sportiv. Precum și pentru plătirea investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.
În cea de-a doua etapă, statul va asigura garanţie în nume şi cont stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, dar fără a lua în calcul dobânzile și comisioanele aferente. Binînțeles, cu condiția ca acești bani să fie destinați exclusiv cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
„Actualul guvern o să facă 2000 de grădinițe. Eu am spus dați-mi și mie 500 din ele. Eu le fac fundație olimpică sau sportive. Și atunci le fac cu fundația Ţiriac sportive. Dar cu o singură condiție, să le fac cum vreau eu. Vreau ca aceste grădinițe să fie normale, copilul să stea o oră în clasă și două afară.
Tăblița asta (tableta) mi-a nenorocit generația care vine acum, aproape din toate punctele de vedere. Asta e din nou o treabă socială pe care aș face-o. Unde vezi în România pe cineva să îți dea voie să faci 500 de grădinițe diferite față de ce este acum. Și atunci dacă nimeni nu are curaj să facă asta sau să vorbească despre ele, a declarat Ion Țiriac.
Atât persoanele juridice cu drept privat, cât și organizaţiile neguvernamentale, asociaţiile, fundaţilei sau grupurile fiscale, pot obține finanțare de la stat pentru a deschide o grădiniță cu profil sportiv. De asemenea, beneficiari ai Programului pot fi şi Comitetul Olimpic Român, asociaţiile şi fundaţiile. Conditia esențială este să dețină drepturi pe teren pentru a putea construi, notează Edupedu.
Nu este obligatoriu ca viitoarea grădiniță olimpică să fie ridicată de la zero, aceasta poate fi amenajată, într-o clădire existentă deja, după ce va fi modernizată. Dar, cu condiţia ca în ultimii cinci ani să nu fi funcţionat nicio creşă și nicio grădiniţă în clădirea respectivă.
Din momentul obținerii autorizației, grădinița olimpică cu profil sportiv, trebuie să funcționeze cel puțin zce ani, altfel, investitorul va fi obligat să înapoieze suma obţinută ca ajutor de stat, arata textul OUG.
Persoanele care au obținut susținere financiară de la stat pentru construcţia de grădiniţe olimpice cu profil sportiv, au obligaţia de a asigura locuri gratuite întrun procent de cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, pe o perioadă de patru ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.
În caz contrat, potrivit textului de ordonanță, cei care au construit sau au înființat o astfel de grădiniță vor fi obligați șă plătească lunar statului, o suma care echivalează cu un salariu minim brut, pentru fiecare copil care a intrat cu taxă și care trebuia să beneficieze de gratuitate.