Trucul ca să păstrezi cafeaua de calitate. Este un secret de mulți trebuie să țină cont. Iată care este cel mai bun mod de a păstra cafea, măcinată sau boabe.
Sunt mulți factori care duc la o ceașcă de cafea amară și cu gust învechit, dar cea mai frecventă greșeală este depozitarea ei necorespunzătoare. Astfel, cafeaua proaspătă, stocată corect va avea un gust excelent.
Dacă te gândeai să păstrezi cafeaua în râșnița de cafea, ei bine, trebuie să știi că aceasta nu este deloc o idee bună, întrucât râșnița nu este sigilată ermetic.
Și în plus, uleiul o să se acumuleze în râșniță. Dar nici alte locuri de păstrare nu te ajută prea mult. Spre exemplu, dacă alegi să păstrezi cafeaua în dulapurile de lângă aragaz, acest lucru nu este recomandat, din cauza temperaturii, iar lăsarea ei pe blatul de bucătărie îi va dilua aroma din cauza expunerii la lumina soarelui.
Dar poți păstra cafeaua pe blat, în dulap sau la lumina directă a soarelui. Trucul este să o păstrezi sigilată în ambalajul original. Iar dacă ai un aparat de vidare, poți să păstrezi cafeaua chiar și mai mult timp pe blatul de bucătărie. Te mai poți folosi fără probleme și de containere etanșe și rezistente la lumină.
Poți utiliza borcane, sticle sau pungi de plastic, care nu permit aerului să ajungă la cafea, dar așează cafeaua într-un loc ferit de lumina soarelui, într-un dulap sau o cămară.
Pentru cei care depozitează cafeaua în congelator, trebuie să știe că acesta este o soluție doar pentru termen lung, deoarece metoda aceasta o face să se învechească mai repede și îi afectează și gustul.
Totuși, dacă ai ales metoda asta, asigură-te că fiecare pungă în care ai distribuit cafeaua este sigilată etanș. Se pot păstra apoi aceste pungu sigilate într-un congelator sau frigider, ca să le menții la condiții constante de temperatură și umiditate.
Așadar, nu uita că pentru o prospețime maximă a cafelei, va trebui să reduci mișcarea aerului, să limitezi fluctuațiile de temperatură și să eviți expunerea la lumina soarelui.
De precizat este că cafeaua proaspăt măcinată este mai bună decât cea pre-măcinată, la fel cum se întâmplă și cu piperul. De asemenea, boabele întregi ar trebui să fie măcinate chiar înainte de a fi preparate. Uleiurile ce fac ceașca de cafea delicioasă și plină de aromă, încep să se degradeze pe măsură ce trece mai mult timp de la măcinare.