Spălarea lenjeriei de pat la mașina de spălat poate părea o activitate simplă. În realitate, nu este chiar așa! Pentru ca așternuturile să fie perfect curate, trebuie să ții cont de mai multe aspecte în momentul în care le bagi în mașina de spălat. Foarte importante sunt temperatura apei, procedura corectă de curățare, precum și uscarea lenjeriei pe care dormi și cu care te învelești noaptea.
Cei mai mulți dintre noi consideră că spălarea lenjeriei de pat este floare la ureche, mai ales că de toată treaba se ocupă mașina de spălat. Ei bine, așternuturile în care dormi trebuie să fie curățate diferit față de rufele murdare. Nu este bine deloc să neglijezi acest lucru, pentru că ne petreci o treime din viață dormind, deci trebuie să te odihnești în cele mai bune condiții.
Nu te apuca să bagi lenjeria de pat în mașina de spălat fără să fi citit înainte eticheta cu instrucțiunile de curățare. În cele mai multe cazuri, lenjeria din bumbac o poți spală fără probleme cu un ciclu normal de spălare. Un ciclu de spălare intens trebuie folosit doar dacă așternuturile sunt foarte murdare.
Un alt lucru de care trebuie să ții cont este să speli doar așternuturile, deoarece sunt voluminoase și au nevoie de mult spațiu în mașina de spălat. Dacă vei înghesui foarte multe haine, lenjeria ta de pat nu se va curăța bine.
O lenjerie de pat poate fi spălată la o temperatură normală, de 40 de grade Celsius. Dacă vrei să o dezinfectezi, în cazul în care ai copii mici sau animale în casă, poți seta mașina de spălat pe o temperatură mai ridicată, adică 60 sau 90 de grade. Ține minte că așternuturile în culori închise ar trebui spălate la o temperatură mai scăzută, pentru a-și păstra intensitatea culorilor.
În cazul în care lenjeria de pat este pătată cu urme de suc, mâncare etc., poți folosi produse speciale, pe bază de clor. Acestea pot fi adăugate în mașina de spălat sau aplicate direct pe pete.
De asemenea, și uscarea lenjeriei de pat trebuie făcută corect, pentru ca așternuturile să nu intre la apă sau să rămână foarte șifonate. Dacă folosești un uscător de rufe și nu setezi corect temperatura de uscare, acest lucru poate să afecteze pe termen lung textura lenjeriei, care se va deteriora. De aceea ar fi bine să programezi uscătorul pe funcția „less dry” sau „damp alert”, astfel încât așternuturile să fie umede atunci când le scoți din mașină. O soluție foarte sigură este uscarea lenjeriei de pat în aer liber.