Sunt vești proaste pentru românii care nu își montează repartitoare. Iată ce amenzi uriașe pot primi. De altfel, clienții Termoenergetica au început să primească notificări că până pe 31 decembrie trebuie să aibă instalate repartitoare.
În București sunt cele mai multe apartamente fără repartitoare. Eugen Berbeceanu, administrator de bloc, a vorbit despre decizia luată de guvernanți.
,,Un repartitor costă între 100 și 200 de lei, în medie. 80% din scara de bloc trebuie să își pună repartitoare ca să fie fezabil și pentru firmele de repartitoare. Ele se vor citi prin radio și vor constata cât agent termic și câtă căldură se consumă în fiecare apartament.
Din principiu, din părerea mea, acest lucru este bun, dar s-a grăbit Guvernul să obige persoanele critice din apartamentele care sunt încălzite cu agent termic să dea un termen foarte scurt, de 4 luni de zile. Cred că nici teoretic, nici practic nu se se poate realiza acest lucru în București, unde sunt în jur de 500.000 de apartamente fără repartitoare.
În București sunt cele mai multe apartamente fără repartitoare și nu cred că au un stoc firmele atâtea repartitoare, pentru că fiecare apartament are un minim de trei repartitoare, trei calorifere.
Asta înseamnă un milion și ceva de bucăți”, a spus Eugen Berceanu, administrator de bloc.
Un repartitor costă între 70 și 100 de lei, iar acesta trebuie pus pe fiecare calorifer. Iar cine nu își instalează riscă amenzi între 500 si 1.000 lei.
,,Amenzile sunt între 500 și 1.000 de lei. Să vedem acum dacă se vor aplica și dacă lumea va accelera acest proces de montare a repartitoarelor”, a spus administratorul unui bloc din Capitală.
Mai mult, până în 2027, în blocuri trebuie să fie numai contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță.
De menționat este că obligaţia de a monta contoare sau repartitoare se aplică numai apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi apartamentelor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică întâlnindu-se situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja. Specialiștii în energie spun însă că termenul de implementare o să fie depășit.
Eugen Berceanu, administrator de bloc, a mai spus:
”În 40-60% se face economie montând aceste repartitoare de căldură, am o scară cu 19 apartamente unde plătesc în jur de 3200 lei agentul termic și la o scară cu repartitoare plătesc 1200-1400.”, a mai declarat acesta.